Aktuality

Výstavná sieň po pandémii opäť otvorená

Výstavná sieň mesta Kežmarok mala vo svojej histórii najdlhšie trvajúcu výstavu. Nebolo to pre pohodlnosť prevádzkovateľov, ani nedostatok inšpirácie umelcov. Stopku a povinnú nálepku „zatvorené“ dala pandémia. Výstavy sa menia spravidla v mesačných obmenách. Tá posledná, mimoriadne pekná a zaujímavá, mapujúca históriu i súčasnosť odievania v modrotlači, bola odinštalovaná po temer polroku.
Rok 2021 vo výstavníckej činnosti začíname výstavou úspešných výtvarníkov z Kežmarku a Popradu. Podoby je názov spoločného projektu Janky Gallikovej a Ruda Rabatina. Oboch spája členstvo v Klube kežmarských výtvarníkov a pedagogická dráha.
Tvorba Janky Gallikovej pôsobí na diváka predovšetkým svojou úprimnosťou a priamočiarym sebavyjadrením. Východiskami jej tvorby sú príroda, pravda a viera – navzájom poprepájané súvislosťami a vzťahmi. V sochárskej tvorbe vyjadruje svoje „tvrdé“ postoje a zároveň jej vlastnú ženskú nehu. Priezračný, ľahký a čitateľný rukopis v jej maliarskom prejave evokuje poetiku „Neba“ a zároveň zemitú pravdu reálneho sveta. Vlastnou tvorbou predkladá verejnosti otvorenosť jej ženskej duše, neoblomnosť vlastných postojov a kamennú pevnosť kozmických právd. Takto tvorbu Gallikovej opisuje Rudo Rabatin v rámci aktuálnej kežmarskej výstavy.
Tvorbu Ruda Rabatina možno charakterizovať sugestívnym emocionálnym poryvom, ktorý vyviera z jeho bytostného vnímania. Z reálnych situácií prechádza do sfér, v ktorých sa prelína realita s interdimenzionálnym súzvukom súčasného diania i života. Z jeho diel čítame vnútorné výpovede i posolstvá. Takto bola jeho tvorba charakterizovaná na poslednom Salóne v Smižanoch.
Výstava v objekte knižnice na Hlavnom námestí je sprístupnená do konca mája počas pracovných dní od 9.00 hod. do 17.00 hod., v dopoludňajších hodinách na požiadanie v informačnej agentúre (vedľajší priestor výstavnej siene), popoludní je vo výstavnej sieni pracovník. Výstavu si môžete pozrieť aj v sobotu od 9.00 hod. do 13.00 hod. opäť na požiadanie v Kežmarskej informačnej agentúre. Vstup na výstavu je zadarmo.
Barbora Kaprálová