Aktuality

Zábavná turistika pre hľadačov

Geocaching je zábava, ale i určitý druh rekreačného športu, spočívajúci v hľadaní skrytého objektu, o ktorom sú známe len jeho geografické súradnice. Schránka, ktorú je potrebné nájsť, nesie anglický názov skrýša (cache), na Slovensku však tento názov zľudovel a poznáme ho pod označením keška.

Geocaching je spojený s úlohami, riešením ktorých je získanie súradníc cieľa, alebo s poznávaním okolitej krajiny či miestnych pamätihodností. Na nájdenie skrýše je potrebná presná poloha, preto musíme využiť GPS navigáciu. Aplikáciu si treba stiahnuť do svojich telefónov či tabletov predtým, ako vyrazíte na cestu. Kežmarok a jeho okolie je vďaka dobrovoľníkom obohatený o viac ako 30 skrýš. Ak by sme chceli vymedziť tieto skrýše z pohľadu svetových strán, tak južná sa nachádza pri historickej turbíne, severná pri lokalite Zlatná, západná v blízkosti železničnej stanice a východná na ulici Trhovište. Bližším skúmaním môžeme zistiť, že v našom meste sa skrýše hry geocaching dajú rozdeliť do štyroch sérií.

Pamiatky mesta

Hľadanie kešiek môžeme v Kežmarku začať na juhu pri historickej vodnej turbíne, kde nápoveďou je len slovo betón. O pár kilometrov ďalej sa dostaneme až k známej Svetlonoske. Na informačnej tabuli musíme zistiť, aká bola výška celkového rozpočtu projektu na revitalizáciu Parku Svetlonosky. Naše kroky ďalej budú smerovať k radnici, kde vieme, že máme hľadať pod strechou. Na tomto mieste tiež nájdeme úlohu spojenú s erbmi, v ktorej autor informuje hľadačov o tom, že brvná symbolizujú štyri osady, z ktorých vzniklo mesto Kežmarok. Neďaleko sa tiež nachádza zaujímavá virtuálna keška, ku ktorej je potrebné priložiť fotografiu nálezcu v klietke hanby tak, aby bolo vidno i vežu radnice, inak si tento bod ako nájdený zarátať nemôžete. Uličkami mesta putujeme k renesančnej zvonici, kde areál blízkej baziliky bol v minulosti obkolesený ochranným múrom, ktorého pozostatky sa zachovali dodnes. Tvorcovia kešiek nezabudli ani na jednu z najkrajších kežmarských ulíc, ktorou je Starý trh. Základy väčšiny domov pochádzajú z 13. storočia. V závere náročného hľadania je možné navštíviť ikonickú pamiatku mesta, ktorou je Kežmarský hrad, a tu sa znovu pri hľadaní trošku viac potrápiť, lebo v nápovede zistíme, že skrýšu treba starostlivo nahmatať, ak sa k nej chceme dostať. Ďalšie dve skrýše môžeme nájsť aj na železničnej stanici, no predtým musíme byť pripravení na rozlúsknutie záhady, čo znamená indícia „kamenné hniezdo“ a ktorým smerom nás zavedie.

Osobnosti mesta

Pokračovať môžeme aj po stopách osobností, pri ktorých sa prvou zastávkou stáva hasičská stanica, ktorej keška je venovaná Júliusovi Demiánymu. Ten sa zaslúžil o založenie dobrovoľného hasičského zboru v Kežmarku. Tu je už nápoveda o čosi záhadnejšia a aplikácia nám dáva k tomuto miestu len heslo „mnohostrom“. Odkaz na Dr. Vojtecha Alexandra nemohol chýbať ani v tejto hre, a tak sa musíme vydať hľadať kešku smerom k nemocnici, ktorá dnes už nesie jeho meno. Pokračovanie v hľadaní nás zavedie až na Krvavé pole, ktoré bolo návrším za hradbami mesta, kde sa pravdepodobne poprava obrancov mesta, medzi ktorými bol aj Jakub Kray, konala. Navigácia nás posiela k budove gymnázia Pavla Országa Hviezdoslava a pred budovu kežmarského lýcea. Ďalšou osobnosťou, ktorá sa stala súčasťou tejto cesty, je Alfréd Grosz, bývalý profesor nemeckého a slovenského gymnázia v Kežmarku. Táto keška visiaca na konári neunikne oku žiadnemu z hľadačov. Posledná indícia nás privádza na miesto, kde kedysi stál dom Buchholtzovcov. Dom bol v roku 1981 zbúraný, dnes sa na jeho mieste nachádza pomník z tatranských balvanov s pamätnou tabuľou.

Povodeň v meste

Okrem osobností tvorca kešiek v Kežmarku Dušan Szabó pamätal aj na nedávne udalosti mesta, akou bola napríklad povodeň. Prvú z desiatich skrýš tejto série nachádzame na pravom brehu potoka Ľubica. Nájdeme ju len niekoľko metrov pod miestom, kde došlo k pretrhnutiu protipovodňovej hrádze a zaplaveniu rodinných domov. Oproti je miesto, kde sa voda preliala cez hrádzu a vtrhla do sídliska. Cestou k ďalšej keške si môžeme všimnúť novovybudované sypané hrádze na oboch stranách potoka a miesta, ktoré boli počas povodne pretrhnuté. Druhá keška z tejto série sa nachádza na začiatku Lanškrounskej ulice, ktorou sa prehnala záplavová vlna. „Voda vtedy siahala až po strechy áut a ľudia napriek viacerým schodom, ktoré vedú do bytov, mali na chodbách aj 20 centimetrov vody a bahna,“ spomína autor kešky Dušan. Ďalej nás naše hľadanie zavedie na pravý breh hrádze, kde oproti môžeme vidieť nové bytovky, ktoré boli v čase povodne rozostavané. Informácie pri každom hľadaní sú doplnené o spomienky autora Dušana a dotvárajú tak zaujímavý poznávací efekt počas hľadania. Putujeme ďalej k známej mestskej pekárni, pri ktorej sa neďaleko nachádza aj futbalové ihrisko. „Pre predstavu, koľko tu bolo vody, tak z futbalových brán trčalo len brvno a cestný most do Ľubice bol poškodený,“ zapísal do aplikácie Dušan. Povodeň poškodila aj mnohé budovy, napríklad gymnaziálnu telocvičňu, preto nás indícia ďalej posiela na toto miesto, kde nachádzame nápovedu „na čiare ponoru a magnet“. Výšku hladiny je možné doteraz sledovať na fasáde budovy, ktorá nebola opravená, takže je zreteľne vidieť čiaru, pokiaľ siahala voda. V čase povodne bol v rekonštrukcii aj zimný štadión a veľká voda vtedy znehodnotila celú pripravenú technológiu. Navigácia nás posiela do povodňou najviac postihnutej oblasti na ulici Trhovište. Kroky hľadačov aplikácia navedie k tanku, kde je keška umiestnená v stene, vo výške, kam až hladina nesiahala. Počas povodne sa z okolitých bytoviek na sídlisku Sever stali neprístupné ostrovy, a práve tam, pod mostmi nachádzame aj posledné dve skrýše.

Zaujímavé výhľady v meste

Súradnice nás dovedú na zaujímavé miesta v našom meste, ktoré sú prehliadané i domácimi obyvateľmi. Jednou z takýto lokalít je aj Jeruzalemský vrch. Názov tejto geolokácie je Kežmarok na dlani a po tom, čo sa tam človek vyberie, môže s ním len súhlasiť, lebo scenéria mesta sa mu tu otvára v každom ročnom období. Pod skalou a za stromom v lokalite Zlatná nájdeme ďalšiu skrýšu, ktorá uzatvára pátranie po keškách v našom meste zo všetkých svetových strán.

Či už sa hľadači skrýš vydajú po stopách osobností, preskúmajú dávnu históriu kultúrnych pamiatok, alebo nedávnu, spojenú s povodňou, je len na ich výbere. V komentároch celosvetovej aplikácie sa dozvedáme, že naše mesto s úmyslom hľadať kešky navštívili Poliaci, Maďari, ale aj obyvatelia Španielska či Ukrajiny. „Chcel by som v budúcnosti umiestniť do tejto aplikácie aj viac osobností mesta, ale i ostatné pamiatky, aby sa mesto v tejto hre zaplnilo a aby bolo čo ukazovať ,“ dodáva Dušan, ktorý vytvárať kešky v našom meste plánuje aj naďalej.

Ondrej Miškovič