Aktuality

Zreštaurovali kríž na starom cintoríne

Rekonštrukciou prešiel nielen veľký drevený kríž, ale aj železné prvky – Ježiš, tabuľka s nápisom INRI a strieška.

Na rekonštrukcii prvkov mali pôvodne pracovať študenti Školy umeleckého priemyslu (ŠUP), avšak kvôli mimoriadnej situácii si ju na starosť vzal maliar a pedagóg ŠUP Stanislav Kovalčík.

„Na našej škole máme aj odbor reštaurátorstvo. Aj keď je zameraný viac na drevo, občas dostaneme aj iné veci. Dostali sme za úlohu zreštaurovať Ježiša a ďalšie prvky z veľkého kríža na starom cintoríne. Počasím bol už veľmi poškodený,“ vysvetlil dôvod rekonštrukcie Kovalčík.

Prácu začal odfotografovaním Ježiša a ďalších komponentov. Nasledovalo odstránenie všetkých pôvodných náterov a následne maľovanie Ježiša v ateliéri.

„Maľbu som nahrial a zoškrabal. Prvú vrstvu tvorila antikorózna základná farba, na ktorú išla vrchná farba a na ňu som už maľoval výsledný obraz. Aj keď akrylové farby schnú veľmi rýchlo, maľujem olejovými, keďže trvácnosť výsledného obrazu je oveľa dlhšia,“ povedal Kovalčík.

Ako dodal, maľuje lazúrnou technikou, pri ktorej využíva niekoľko vrstiev farieb. Preto musí vždy čakať, kým jedna vrstva uschne, aby mohol maľovať ďalej. Práce mu trvali približne tri týždne, keďže postupoval precízne a pomaly.

Kovalčík chcel, aby maľba pôsobila zostarene. Aby nebolo vidieť, že je nová. Aj na študijnom odbore reštaurátorstvo sa snažia niekedy antikovať, teda aby umelecké diela po reštaurovaní pôsobili staro napriek tomu, že sú nanovo namaľované. Niekedy nátery dokonca zašpinia, aby tento efekt dosiahli.

„Záverečnú vrstvu tvoril ochranný lak, aby to vonku čo najdlhšie vydržalo. My sme tam dali dvojzložkový lak, ktorý je veľmi trvácny a keď vyzreje, vydrží veľmi dlho. Ťažko povedať, po koľkých rokoch sa tieto prvky rekonštruovali, ale počítam s tým, že to boli desaťročia. Dúfam, že aj táto moja vydrží niekoľko desiatok rokov,“ dodal Kovalčík.

Lorant Paugsch