Aktuality

Cezhraničná spolupráca rozvíja náš región

24

Členská základňa Združenia Euroregión Tatry ostala zachovaná, aj keď v roku 2021 bolo pomerne hluché obdobie čo sa týka projektových výziev.

Pripravuje sa nové programové obdobie 2021 až 2027, preto si to vyžaduje veľa trpezlivosti a dôvery, že projekty budú a treba sa na nich postupne pripravovať. S istotou môžeme povedať, že program nadobúda postupne svoju finálnu podobu a naši členovia sa môžu tešiť na prvé výzvy, ktoré by mali uzrieť svetlo sveta už tento rok na jeseň. Realizáciu projektových aktivít očakávame však najskôr až od 1. januára 2023. Dovtedy je ešte dostatok času pre tých členov, ktorí nemajú ešte cezhraničného partnera, aby na tom popracovali, prípadne požiadali o pomoc kanceláriu Združenia.

Pretrvávajúca epidemická situácia nám v roku 2021 neumožnila realizáciu niektorých projektových aktivít, preto sme boli nútení poniektoré akcie preložiť alebo zrušiť (ako to bolo v prípade cezhraničného kongresu Euroregiónu Tatry). Tešíme sa však z úspechu výtvarnej súťaže pod názvom Euroregión Tatry očami detí, ktorá sa konala od 15. februára 2021 do 30. júna 2021 a do ktorej bolo zaslaných vyše 400 prác. Deti mali možnosť, aj napriek nepriaznivej situácii, popracovať na svojej kreativite či už doma alebo v školách so svojimi vyučujúcimi, čo sa odzrkadlilo na hotových umeleckých dielach, ktoré sme mali možnosť vidieť. Slávnostné odovzdanie cien sa uskutočnilo 26. augusta 2021 v Poprade. Vzhľadom na to, že sa otvorenie výstavy už dvakrát presúvalo, sa nám ju konečne januári tohto roku podarilo slávnostne otvoriť a dostupná pre širokú verejnosť bola do 18. februára 2022.

Aj v tomto roku sa pripravujeme na XX. Slovensko-poľské hospodárske fórum, ktoré bude zorganizované v Spišskej Novej Vsi. Je to udalosť, ktorá priláka každoročne veľa účastníkov z Poľska a zo Slovenska, zo samospráv, ale aj z podnikateľskej sféry. Príprava samotnej akcie si vyžaduje veľa úsilia zo strany kancelárie pri zostavovaní programu, oslovení hostí a zabezpečení všetkých potrebných náležitostí. Snažíme sa do tejto akcie čoraz viac zapájať aj našich členov a pri príprave zohľadňujeme všetky pripomienky, návrhy a pozornosť venujeme tým oblastiam, ktoré treba neustále zlepšovať a zatraktívňovať. Doprava, cestovný ruch, ekonomika a aktuality z prebiehajúceho programového obdobia tvoria hlavnú kostru obsahu podujatia. Veríme, že aj tento rok sa nám podarí zostaviť program, ktorý svojím obsahom pritiahne čo najviac účastníkov na toto významné podujatie zastrešené veľvyslanectvami oboch krajín.

Chcem sa srdečne poďakovať všetkým našim občanom, ktorí sú členmi Združenia Euroregiónu Tatry, čestným členom, kolegom z Poľskej republiky, našim sledovateľnom, či už na webovej stránke alebo na facebooku, ale aj tým, ktorí sa akokoľvek podieľali na tom, že sme aj ťažké obdobie napriek prekážkam dokázali zvládnuť.

Lívia Kredatusová