Aktuality

Galéria u anjela bude oslavovať okrúhle výročie

42

Galéria má za sebou turbulentný rok. Najprv bola dlhé obdobie zatvorená a výstavná činnosť stagnovala. Zvažovali možnosti, ako to všetko utiahnu – platby, hypotéku, výplaty, odvody. Veru, neboli to ľahké dni.

Výstavy, ktoré sme pripravovali v zahraničí sa neustále odsúvali. Napriek tomu sa nám podarilo medzi prvými galériami na Slovensku pripraviť výstavu Martina Augustína v Dessewffyho paláci v Bratislave nielen naživo, ale aj online. V čase, keď prišla RTVS urobiť reportáž, sme obaja prekonávali ochorenie COVID-19. Zastúpil nás samotný autor a Kamil Peteraj.

Náš dramaturgický plán pokračoval letnou výstavou s názvom Peter Župník a Majster Pavol, čo pritiahlo veľa návštevníkov počas letnej turistickej sezóny v Kežmarku. Pravidlá v Európe sa neustále menili a odrazu sa všetko uvoľnilo.

Stal sa zázrak a každý chcel vystavovať hneď. Tak sa začal najhektickejší mesiac v živote Galérie u anjela. Koncom septembra sme leteli do Ríma a predstavili nadšenému publiku majstrovské diela Nikolaja Feďkoviča. Nádherné priestory Slovenského inštitútu zaplnil výber najlepších monumentálnych diel autora. K nezabudnuteľnému večeru prispel koncert vážnej hudby.

Nasledovala výstava kaligrafií, portrétov a malieb Nikolaja Feďkoviča v Brne, ktorú sme organizovali v rámci Dní slovenskej kultúry spolu s prezidentom Slovákov žijúcich v zahraničí, Vladimírom Skalským.

O týždeň neskôr sme sa presunuli do Berlína a otvorili výstavu Martina Augustína s názvom Zrkadlo duše. Potešila nás opätovná prezentácia v RTVS, čo sa nám podarilo aj so súčasnou výstavou v našej domovskej Galérii u anjela v Kežmarku. Marián Polonský a jeho Odkazy v bronze boli uvedené v relácií Kultúra.sk

Ponuku vystavovať ešte  aj vo Varšave sme odmietli, keďže to bolo už nad naše fyzické sily. A napokon opäť Bratislava Dessewffyho palác a Tiché rozhovory  Běly Kolčákovej.

A čo teraz ? Oddychujeme. Tešíme sa, že sme doma a môžeme sa dôkladne pripraviť na budúci rok, aby sme mohli spolu s Vami osláviť naše 20. výročie. Umenie má totiž zvláštnu moc, prinášať radosť do života.

Carmen Kováčová a Marek Hosa