Aktuality

Historické udalosti v januári

52

1829

Karol Kuzmány prišiel do Kežmarku až okolo Vianoc 1829, alebo v januári 1830 a stal sa profesorom lýcea. Učil v prvej – gramatickej triede. Prebral vedenie slovenskej študentskej  spoločnosti, ktorá vznikla ešte roku 1824 – ako o tom píše vo svojich spomienkach člen spoločnosti Samo Tomášik.

1880

V Kežmarku sa 2. novembra 1880 narodil JUDr. Ján Palenčár. Chodil na kežmarské gymnázium, maturoval v Nyiregyházi. Zapísal sa na právnickú fakultu v Budapešti, ale onedlho prestúpil do Košíc. V Koložvári (dnes Kluj v Rumunsku) si spravil doktorát. Potom bol menovaný za právnického praktikanta do maďarského mesta Gyulafehérvár a onedlho sa stal notárom okresného súdu v Lengyeltót (mestečko južne od Balatonu). Ani tam nepobudol dlho, lebo mu ponúkli prácu v Kežmarku, kam sa vrátil v júni 1914. Na mestskom úrade prebral vojenské záležitosti, matriku a agendu priemyslu. Ani na tomto mieste nepracoval dlho, lebo vypukla prvá svetová vojna a musel narukovať. Zomrel 28. októbra 1972 v Bratislave.

1945

  1. januára 1945 o 10. hodine večer bol prvou československou jednotkou oslobodený Kežmarok. Ako prvý vstúpil do mesta 3. prápor 1. čsl. brigády 1. československého armádneho zboru v ZSSR pod vedením plukovníka Jána Satorie. Až na druhý deň prišla do Kežmarku Červená armáda.

Z monografií mesta Kežmarok spracoval Ondrej Miškovič