Aktuality

Júlové vydanie Novín Kežmarok

NK_07

Vo svojich schránkach si čoskoro nájdete júlové vydanie Novín Kežmarok, v ktorých sa dočítate o týchto témach:

Podporme naše mesto!

Mesto Kežmarok sa zapojí do súťaže so spoločnosťou Kaufland, vďaka ktorej môžeme v meste mať ďalšie miesto na šport. Hlasovanie verejnosti sa začína už 25. augusta a končí 5. októbra. Počas tohto obdobia budú môcť hlasujúci hlasovať za ktorékoľvek mesto/mestskú časť, ktoré sa rozhodlo zapojiť do projektu prostredníctvom webovej stránky www.kauflandpark.sk, ktorá bude sprístupnená pred hlasovaním.


Šport bez rozdielu v Kežmarku

Úsmev a radosť boli odmenou pre všetkých zúčastnených na XVI. mestskej paralympiáde. Medaily s logom Európske mesto športu dostali všetci zúčastnení. Ako pri vzniku Olympiády materských škôl mesta Kežmarok, tak aj pri vzniku paralympiády bola Ľudmila Rochová so Zdenkou Jankurovou. Všetci ju volajú Ľudka, alebo aj naša teta Ľudka.


Mladí kežmarskí futbalisti v prvej lige

Odchovanci kežmarského futbalu narodení v roku 2006 si zahrali najvyššiu slovenskú ligu v kategórii U16 v neďalekom Poprade. V ukončenom ročníku 2021/2022 hrali proti baštám slovenského futbalu, ako sú Spartak Trnava, MŠK Žilina, Slovan Bratislava, AS Trenčín atď.


Minifutbalový turnaj mužov Buk cup

V areáli Základnej školy Nižná brána 8 v Kežmarku sa na ihrisku s umelou trávou uskutočnil 4. júna deviaty ročník turnaja v minifutbale mužov s názvom Buk cup 2022. Organizátormi boli Rastislav Senderák, Róbert Gemza a Peter Oberla.  Na turnaji sa zúčastnili tri družstvá. Hralo sa za príjemného teplého počasia po daždi a pod mrakom.


Karatisti si zmerali sily na dvoch podujatiach

Majstrovstvá Tatranskej únie karate V sobotu 4. júna sa v Kežmarku uskutočnili Majstrovstvá Tatranskej únie v karate. Zúčastnilo sa na nich 7 klubov a 106 pretekárov. Z nášho oddielu sa tam predstavilo 35 karatistov. Bol to najväčší počet pretekárov s pomedzi všetkých  klubov.


Cenu kežmarského remeselníka si odniesol Švéd

Dielo Zrodený v ohni putuje po víťazstve na turnaji Knockout 4, ktoré sme mohli v našom meste vidieť 11. júna do rúk Joakima Hägga do Švédska. Autorom je Michal Prypoň, ktorého roky stretávame na festivale Európske ľudové remeslo, Festivale za euro, ako aj v júni na Festivale študentského remesla.


Jubilujúca zástava streleckého spolku

Za vznik Kežmarského streleckého spolku sa považuje rok 1510. Presný dátum sa asi nikdy nedozvieme, nič to však nemení na skutočnosti, že ide o jedno z najstarších združení tohto druhu na Spiši a že je najstaršou športovou organizáciou na území nášho mesta.


Vo svetle výročí Základnej umeleckej školy Antona Cígera v Kežmarku

Pred 120 rokmi, 16. februára 1902, sa v Kežmarku narodila jedna zo zakladateľských osobností slovenskej populárnej hudby, skladateľ a klavirista Ernest Genersich. Ako sa postupne formovalo umenie pod Tatrami, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Ako skladateľ začínal Ernest Genersich, keď mal 20 rokov vo svojom rodnom meste maďarskými piesňami.


Od pokojného času až po pandémiu

Počas dvoch rokov sme vám v Novinách Kežmarok postupne predstavovali činnosť Maguráčika. Posledný článok z histórie je venovaný rokom 2017 až 2020. Rok 2017 je pokračovaním úspešnej predchádzajúcej sezóny. V tomto roku sa Maguráčik predstavil na 52 vystúpeniach doma i za hranicami.


Galéria u anjela predstavuje výstavu Petra Uchnára Príbehy

Peter Uchnár je autor s detskými očami a detskou dušou. Obdarený jemným humor, láskavým pohľadom na svet, pokorou a rešpektom k práci, ohromným intelektuálnym rozhľadom. Programovo sa venuje ilustrácií, grafike a tvorbe známok. S ľahkosťou mení žáner a prechádza od jednej výtvarnej disciplíny k druhej. Výstava nesie názov Príbehy. Príznačne, jednoducho a skromne.


Moje vláčikové fantázie

Pod názvom Moje vláčikové fantázie sa niesla výtvarná súťaž, ktorú vyhlásil Veterán klub železníc Poprad. Súťažiaci sa mohli venovať aj tatranskej doprave, najmä električkám. Cieľom tejto súťaže bolo usmerniť súťažiacich k tvorbe, ktorá by konfrontovala predstavy detských výtvarníkov o vlakoch a vôbec železničnej doprave v období jej začiatkov s predstavami o vlakoch v budúcnosti. Fantázii sa medze nekladú.


Deti, ktoré začínali v Goraliku, dnes už majú vlastné rodiny

V Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku sa uskutočnil 25. júna galavečer venovaný 30. výročiu založenia detského folklórneho súboru Goralik. Na spoločnom veľkolepom stretnutí s členmi súboru sa zúčastnil i primátor mesta Ján Ferenčák.


Kežmarskí výtvarníci opäť žali medzinárodné úspechy

Žiaci kežmarskej ZUŠ A. Cígera sa začiatkom júna zúčastnili na slávnostnej vernisáži výstavy víťazných prác 10. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže s názvom Ríša fantázie, ktorá sa konala  na radnici v meste Lučenec. Do súťaže sa zapojili výtvarníci z 9 krajín – Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Ruska, Bieloruska, Litvy, Lotyšska a Turecka.


Polícia vyzýva k opatrnosti na cestách

V súvislosti s prichádzajúcim dovolenkovým obdobím ako obdobím zvýšenej migrácie obyvateľstva za odpočinkom, športom či turistikou hrozí zvýšené riziko dopravných kolízií. Takmer každoročne v tomto období polícia zaznamenáva viac dopravných kolízií medzi chodcami, cyklistami a motorovými vozidlami.


S letnou sezónou si musíme dávať pozor na búrky

Pripomeňme si odporúčania pre obyvateľstvo v prípade vzniku mimoriadnej udalosti.   Búrka je v širokom zmysle pomenovanie pre poveternostný jav, ktorý má spravidla svoj zreteľný začiatok a ukončenie a je pre danú oblasť extrémnym typom počasia. Sprievodnými javmi počas búrky sú silný vietor, elektrické výboje, ako aj intenzívny dážď, prípadne krúpy.


Keď sa valila voda Kežmarkom

Voda ako živel si berie, čo môže a nepýta sa na to, či môže. Jozef Cigal si spomína na potopu, ktorá sa pred rokmi stala v Kežmarku a pamätajú na ňu mnohí už len z historických fotiek či príbehov starých rodičov.


Kežmarok opraví cesty a chodníky za ďalších viac ako 571-tisíc eur

Oddelenie rozvoja mesta a výstavby – útvar výstavby, dopravy a životného prostredia mesta Kežmarok požiadal na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o doplnenie vecnosti a objemu finančných prostriedkov z rezervného fondu Mesta Kežmarok vo výške 571 530 eur na krytie kapitálových výdavkov.


Večer s Norou Baráthovou na Kežmarskom hrade

Obrazáreň Kežmarského hradu hostila 7. júna 2022 návštevníkov podujatia s názvom Večer s Norou Baráthovou, počas ktorého boli slávnostne uvedené dve knihy od autorky – Muž, ktorý kráčal za smrťou a Aj zradcom sa odpúšťa.


Najskôr treba niečo prežiť

Spisovateľka, novinárka a scenáristka Ivana Havranová sa predstavila v Mestskej knižnici v Kežmarku 1. júna. Knižnica disponuje jej 29 publikáciami. Ivana Havranová píše pre deti aj dospelých. Spracúva všetko, čo počuje. Z toho urobí mix s reáliami. Niekto jej rozpovie príbeh, no ona si ho už zmodifikuje po svojom, čo-to zveličí.


Evanjelický deň v Kežmarku bol o stretnutí veriacich, rodín a priateľov z celého Slovenska

Prvý júlový víkend patril v meste Evanjelickému dňu, ktorý do Kežmarku prilákal stovky hostí z celého Slovenska a Európy.


Historicky prvé promócie v Kežmarku

V piatok 1. júla sme v Kežmarku boli svedkami prvej promócie na pôde nášho mesta. Kežmarok je historicky priam predurčený na šírenie vzdelanosti. Záznamy o prvej mestskej škole v meste sú z roku 1383. Aj bez priamych písomných dôkazov však vieme, že farská škola tu bola ešte o sto rokov skôr.


Kežmarskí škôlkari dostali do záhrady jazierko

Na projekte jazierka, ktoré bolo 24. júna slávnostne odovzdané do užívania, boli vykonané práce ako úprava školského dvora v spolupráci s rodičmi, maľovanie pníkov, príprava drevených tabuliek s označením byliniek, sadenie byliniek v každej triede a v závere samotná stavba jazierka.


Základná škola Grundschule privítala zahraničných partnerov projektu Erasmus+ v Kežmarku

Dva mesiace po stretnutí žiakov a učiteľov v Budapešti nastal deň, keď naša škola mohla privítať zástupcov partnerských škôl z Holandska, Maďarska, Rumunska a Rakúska v  rámci projektu Erasmus+. V dňoch 16. až 21. mája sme otvorili brány školy pre zahraničných žiakov a učiteľov, aby sme sa spoločne podieľali na realizácii projektových cieľov.


Práce na najväčších investíciách mesta pokračujú

Zlepšenie zdravotnej starostlivosti, podpora predaja lokálnych predajcov, ekológia či zachovávanie pamiatok. Mesto Kežmarok stojí pred výzvou dokončiť investičné stavby mesta do jesene. Reduta Projekt rekonštrukcie kežmarskej reduty za 405 800 eur počíta s opravami a nátermi fasády, čo bude asi najviditeľnejším zásahom po odstránení lešenia.


Európske ľudové remeslo bolo aj je hlavne o ľuďoch

Tridsať rokov znamená pre človeka štart do života, mladosť v plnej sile a v rozlete. Tridsať rokov života jedného festivalu, ktorý už dávno prekročil hranice mesta, regiónu, ba aj Slovenska, znamená pre jeho zakladateľov a organizátorov bohatú skúsenosť, a teda skôr zrelosť ako mladosť.


Letné kúpalisko radnica otvorila v tomto roku už v júni

V teplý júnový prázdninový deň 18. júna otvorilo svoju sezónu letné kúpalisko v Kežmarku. V areáli kúpaliska sa nachádza veľký bazén na ploche 628 metrov štvorcových s hĺbkou 1,4 metra. Teplota vody sa tam pohybuje od 20 do 28 stupňov Celzia.

Prílohy na stiahnutie