Aktuality

Kde a kto môže požiadať o úradný výpis z matriky?

Nové sociálne siete (5)

Podmienky získania výpisu z matriky

Matričný úrad vyhotoví úradný výpis alebo umožní nazrieť do matriky a urobiť z nej výpisy:

– osobe, ktorej zápis sa týka alebo členom jej rodiny;

– splnomocnenému zástupcovi po predložení písomného plnomocenstva s úradne osvedčeným podpisom osoby, ktorej sa zápis týka;

– osobe, ktorá má právoplatným rozhodnutím súdu zverené dieťa do osobnej náhradnej, osobnej dočasnej, alebo pestúnskej starostlivosti podľa osobitného zákona;

– poručníkovi, ak sa o dieťa stará;

– súdom ustanovenému opatrovníkovi;

– na úradné potreby štátnych orgánov, obcí a iných ustanovizní podľa osobitného zákona.

Člen rodiny

„Za člena rodiny sa považuje manžel, rodičia, deti, vnuci, súrodenci a ich deti a v prípade preukázania oprávneného záujmu aj iná blízka osoba. Ak žiadateľ žiada matričný doklad rodinného príslušníka, musí vedieť jeho dátum narodenia, sobáša alebo úmrtia a taktiež vedieť zdokladovať svoj príbuzenský pomer,“ informovala pracovníčka kežmarskej matriky.

Výpisy z matrík na použitie v zahraničí musia mať vyššie overenie, ak Slovenská republika nemá s krajinou určenia medzištátnu zmluvu o uznávaní verejných listín. Legalizáciu výpisov vydaných našou matrikou vykonáva Okresný úrad Kežmarok.

Poplatok za vystavenie duplikátu matričného dokladu je päť eur. Poplatok za vystavenie dokladu s viacjazyčným štandardným formulárom je desať eur.

Kde vybaviť?

Všetky potrebné informácie poskytne občanom Matričný úrad na Hlavnom námestí 3 v Kežmarku.

Ondrej Miškovič