Aktuality

Kežmarčania rozhodnutí pomôcť ľuďom zasiahnutým vojnovým konfliktom

02

V ranných hodinách 24. februára ruské vojská začali inváziu na Ukrajinu. Občania susedného štátu sa tak z minúty na minútu ocitli v ohrození. Kežmarčania sa zapájali do mnohých humanitárnych aktivít, ktoré mali za cieľ pomôcť občanom vojnou zmietanej Ukrajiny.

Kežmarok a Ukrajina – miesta, ktoré spájajú nielen farby zástavy

V týchto dňoch si viac ako kedykoľvek predtým uvedomujeme, ako je potrebné podať pomocnú ruku ľuďom, ktorí opúšťajú svoje domovy s obavami o život. Mesto Kežmarok je pripravené pomáhať a hľadá spôsoby ako materiálnej, tak i finančnej pomoci. Samospráva je od začiatku humanitárnej krízy v intenzívnej komunikácii s Červeným krížom, Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky a Spišskou katolíckou charitou, ktoré majú presnejšie informácie ohľadom aktuálnych potrieb pre rodiny s deťmi v núdzi. „Týmto zároveň všetkých žiadame, aby neorganizovali individuálne zbierky. Na hraniciach majú plné sklady materiálnej pomoci. Zoznamy požiadaviek budeme pravidelne aktualizovať na webovej stránke www.kezmarok.sk a sociálnych sieťach mesta,“ informovala Barbora Sosková, hovorkyňa mesta Kežmarok.

Prvá zbierka občanov mesta sa začala symbolicky na Popolcovú stredu 2. marca. Podkarpatský región a mesto Užhorod sa toho času staralo o 12 000 ukrajinských občanov, ktorí sa stali utečencami a opustili svoje domovy. Celá humanitárna pomoc bola teda presmerovaná v rámci spolupráce s Úniou miest Slovenska a Mestom Košice. Vyzbieralo sa viac ako tisíc potrebných vecí potrebných na humanitárnu pomoc Ukrajincom. V pondelok 7. marca táto zbierka putovala do Košíc, kde Kežmarčanom vyjadril vďaku i primátor mesta Košice. V nedeľu 6. marca zase v Kine Iskra prebehlo premietanie filmu Vojnový zápisník, z ktorého výťažok putoval na pomoc Ukrajine.

Aktivity pre utečencov v samosprávach

Združenie miest a obcí Slovenska s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska a s technologickými partnermi pripravujú registračný systém určený výlučne pre registráciu ubytovania migrantov. Cieľom je zaviesť centrálny a efektívny logistický systém ubytovania, trasovať umiestnenia, umocniť bezpečnosť, ochranu zdravia a tiež pomôcť s využitím potenciálu hotelov a penziónov. Systém bude fungovať tak, že v prvom rade sa zaregistruje ubytovacie zariadenie. To vyplní formulár, vytvorí sa mu účet v Bookio a MAPPA. Následne sa tomuto ubytovaciemu zariadeniu pošle email s prístupom a návodom. Dobrovoľník vykliká filter s pravidlami, počet osôb. Uvidí zoznam podľa konfigurácie a uvidí všetky možné ubytovacie zariadenia, z ktorých si vyberie. Zapíše všetky osoby (meno, priezvisko, telefón, email hlavnej osoby plus miesto na poznámku, do ktorej sa môžu napísať ďalšie relevantné údaje). Recepcia ubytovacieho zariadenia potvrdí príchod na miesto, môže v systéme evidovať kartu a dopíše do systému mená ostatných hostí, narodenie, štátnu príslušnosť, číslo dokladu,“ informoval Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS a zároveň doplnil, že po uvoľnení izby sa automaticky v reálnom čase uvoľní kapacita v systéme pre daný počet osôb a izbu. Všetci, ktorí budú pracovať so systémom sa prihlasujú cez meno a heslo v internetovom prehliadači s príslušnými rolami, kde nemôžu zasahovať do inej roly. Tak zároveň systém vnútorne garantuje ochranu spracovaných informácií.

„Sme presvedčení, že týmto systémom dokážeme pomôcť s ubytovávaním migrantov, zvýšením bezpečia, ochranou zdravia, eliminovaním rizík v súvislosti s obchodovaním s ľuďmi, a pritom dokážeme pomôcť hotelom a penziónom, ktoré majú od nástupu koronakrízy vážne existenčné problémy. Systémom Bookio dokážeme spojiť nevyhnutnosť s efektivitou a potrebou. Je verejne prístupný na webovej stránke Združenia miest a obcí Slovenska,“ povedal Kaliňák.

Združenie miest a obcí Slovenska počas celoplošného testovania zabezpečovalo pre mesto Kežmarok platformu Bookio a aplikáciu MOM-ky na dlani, ktoré za šesť týždňov prevádzky využilo 3,2 milióna ľudí.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič