Aktuality

Kežmarčanka bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnom jazzovom festivale

32

Speváčka Eva Halčinová z Kežmarku bude tento rok reprezentovať Slovensko na prestížnej medzinárodnej súťaži Riga Jazz Stag v lotyšskom hlavnom meste Riga, ktorá sa uskutoční 7. až 9. apríla.

Súťaž je určená mladým jazzovým spevákom do tridsať rokov. Koná sa v dvoch kolách. V prvom kole posielajú adepti svoje nahrávky. Tie hodnotí porota pozostávajúca z profesionálnych hudobníkov, producentov a riaditeľov festivalov z celého sveta. Spoločne vyberú spomedzi prihlásených adeptov finalistov, ktorí postúpia do finále.

Práve naša rodáčka prešla mimoriadne úspešne výberom, a tak dostala pozvánku zúčastniť sa na finále spomínaného festivalu. Speváčka je jednou z 13 finalistov, ktorí sú vybraní z celého sveta. Spievať bude na dvoch súťažných koncertoch pred odbornou porotou.

Eva Halčinová je absolventkou Základnej umeleckej školy v Kežmarku a bývalou členkou detského folklórneho súboru Maguráčik. V roku 2019 ukončila úspešne štúdium na Fakulte jazzu Hudobnej akadémie im. Karola Szymanowskiego v Katoviciach, odbor jazzový spev. V roku 2015 sa zúčastnila na finále prehliadky Nové tváre slovenského jazzu, kde získala cenu za individuálny výkon. V roku 2019 vyhrala súťaž kapiel v rámci festivalu Jazz Blues Jamboree v Nových Zámkoch a o rok neskôr otvárala festival na hlavnom pódiu.

Eva postúpila do finále súťaže v Rige už v roku 2020, to sa však kvôli pandémii nekonalo a zostalo preložené na rok 2022. V apríli tohto roku ju čaká teda finále tejto prestížnej súťaže. Šanca na umiestnenie je vysoká a taktiež je to výborná príležitosť na reprezentáciu. Súťažný koncert sa uskutoční v krásnej koncertnej hale a hodnotiť súťažiacich bude odborná medzinárodná porota. Veríme, že v apríli Eva využije túto príležitosť naplno a budeme sa môcť pochváliť ďalším svetovým úspechom.

Tomáš Sudor