Aktuality

Kežmarok si prevzal prestížnu cenu v Turíne

IMG_4269

V hlavnom meste talianskeho regiónu Piemonte sa v pondelok 21. marca konalo slávnostné udeľovanie výročných cien ACES Europe. Medzi ocenenými v rôznych kategóriách bol aj Kežmarok, ktorý získal titul Európske mesto športu 2022.

Ceremoniál konajúci sa zvyčajne začiatkom roka v Bruseli, bol kvôli pandémii koronavírusu presunutý na marec. Na slávnostnom podujatí v Kaplnke sv. Huberta v Turíne, kde boli prítomní aj zástupcovia UNESCO a Európskeho parlamentu, organizátori odovzdali oceneným oficiálne vlajky. V ďakovných rečiach často odznievala myšlienka vyzdvihujúca inklúziu v športe.

Za mesto Kežmarok si vlajku prevzali primátor mesta Ján Ferenčák a poslankyňa mestského zastupiteľstva, úspešná slovenská zjazdárka, Janka Gantnerová. “Toto ocenenie patrí všetkým Kežmarčanom a beriem ho ako záväzok naďalej rozvíjať športového ducha v obyvateľoch nášho mesta. Pre tento rok máme náplanovaných viac ako 130 športových podujatí určených pre všetkých Kežmarčanov. Šport považujem za skvelú príležitosť, ako spájať ľudí všetkých vekových kategórií pri udalostiach, ktorých hlavnou myšlienkou je nielen pohyb a vzájomná tolerancia, ale aj súdržnosť a úcta,”uviedol Ján Ferenčák.

Mariya Gabriel, komisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež v Európskej komisii, zablahoželala víťazom prostredníctvom videa: Vaša práca je skutočne inšpirujúca. Zachovajte si športového ducha a motiváciu vychovávať a podporovať hodnoty športu. Šport má silu nás spájať a dnes, viac ako kedykoľvek predtým, potrebujeme nasledovať jeho víziu a hodnoty – spoluprácu, odhodlanie a rešpekt.“

Nezisková organizácia ACES Europe udeľuje tituly od roku 2001 v desiatich kategóriách – svetové, európske a americké hlavné mesto, región, mesto, ostrov, rezort, komunita, mesto športu, športová a zdravá spoločnosť. Hlavným cieľom je oceniť význam športu v danom meste či komunite a podporiť jeho ďalší rozvoj v danej oblasti.

„Aj pre nás to bol krásny a historický deň. Opäť sme ukázali, že naše ocenenia majú mimoriadnu silu a potenciál,“zakončil Gian F. Lupattelli, prezident a zakladateľ ACES Europe.

Európskym hlavným mestom športu pre tento rok sa stal Haag, Svetovým mestom športu Madrid a Európskym regiónom športu Piemonte.

 
Mgr. Barbora Sosková
tlačová hovorkyňa mesta