Aktuality

Kniha ako vianočný darček

06 - Didakticé pomôcky - Knižný fond - ZŠ Grundschule KK

Blíži sa čias Vianoc spojený s nákupom vianočných darčekov. Najlepším pre náruživých čitateľov je jednoznačne kniha, preto ponúkame pár tipov na zaujímavé knižné tituly.

Fanúšikom detektívnych románov dávame do pozornosti novú knihu od Dominika Dána s názvom Dáma kontra strelec, ktorá bude v predaji týždeň pred Štedrým dňom. Odporúčame aj novinku od Václava Neuera Medzi nebom a zemou. Čitateľov, ktorí uprednostňujú severskú literatúru, určite poteší najnovší knižný titul od kráľa detektívok Jo Nesba. Ten sa vo svojej knihe Krvavý mesiac vracia k románovej tvorbe zo série o detektívovi Harry Holeovi. Z krimi žánru za zmienku stoja tiež tituly Lucia od francúzskeho autora Bernarda Miniera, Priateľstvo naveky od Nele Neuhaus či Osudné svedectvo od Róberta Bryndzu.

Pre milovníkov historických a dobrodružných románov môže byť zaujímavá posledná kniha od Juraja Červenáka s názvom Zakliaty kláštor. Ide o dobrodružný príbeh s prvkami detektívky, westernu a gotického hororu, obohatený o ilustrácie úspešného výtvarníka Michala Ivana, vzdávajúci hold knihám z edície Stopy známej hlavne pre staršie ročníky čitateľov.

Ženským čitateľkám iste urobí radosť tvorba prvej dámy slovenskej historickej romance Jany Pronskej, nerozlučne spätej so stredovekým Slovenskom. Na stránkach jej kníh ožívajú naše hrady a zámky a vytvárajú príťažlivú kulisu pre podmanivé ľúbostné príbehy, plné temných tajomstiev, intríg, nenávisti a lásky. To platí aj o najnovšom románe Rytierov sľub, odohrávajúcom sa na Hrušovskom panstve.

Dámam uprednostňujúcim romantické príbehy zo súčasnosti odporúčame knihy od francúzskej spisovateľky Agnes Martin-Lugand, ktorá sa teší veľkej obľube medzi čitateľkami Mestskej knižnice. Jednoznačnou favoritkou je však Lucinda Riley, autorka série Sedem sestier, jej vychádza nový titul s názvom Polnočná ruža. Ide o strhujúci príbeh odohrávajúci sa v rozpätí štyroch generácií na dvoch kontinentoch – vo veľkolepom paláci indického maharadžu a v majestátnom šľachtickom sídle na juhu Anglicka.

Nezabúdame ani na fanúšikov fantasy žánru, ktorým by na Vianoce rozhodne priniesol potešenie darček od spisovateľky Sarah J. Maas či Kniha noci od autorky Férskej ságy Holly Blackovej.

Najmladším čitateľom odporúčame poetický príbeh Dievča, ktoré chcelo zachrániť knihy o nekonečnej láske ku knihám a o mágii, ktorá sa v nich skrýva. Rozradostniť môže aj pokračovanie Babky gaunerky od najvtipnejšieho súčasného autora Davida Walliamsa, ktorá je po rokoch opäť v akcii.

Ak by ste sa chceli vzdali pohodlia výmenou za lepšie zdravie a kondíciu, možnou inšpiráciou je kniha s holandským ,,ľadovým mužom“ Wimom Hofom Učeň ľadu. Zapíšte sa aspoň fiktívne do jeho kurzu.

Tí, ktorí si uvedené knižné tituly pod stromčekom nenájdete, nezúfajte a navštívte Mestskú knižnicu v Kežmarku.

Lenka Kovalská

za kolektív Mestskej knižnice