Aktuality

Láska vydržala naprieč rokmi

22

Napriek tomu, že mnohí berú svadbu ako oslavu či potrebu úradného potvrdenia, existujú prípady, keď láska pretrvá roky. Pri príležitosti ľanového výročia sobáša sa v priestoroch radnice uskutočnilo obnovenie sľubu Jána a Heleny Vernarcovcov.

Matričný zápis 1987

V tom čase, keď sa písal rok 1987, je v matričnej knihe manželstiev v matričnom obvode Kežmarok, vo zväzku číslo 14, na strane 155, pod poradovým číslom 1 zapísané: Dňa 6. januára 1987 uzavreli manželstvo ženích Ján Vernarec narodený v Kežmarku, bytom Bratislava a Helena Kynclová, narodená a žijúca v Českej republike. Pred svedkami bolo spoločným vyhlásením ich manželstvo uznané za právoplatné. Podľa uvedených údajov uplynulo 6. januára 35 rokov od chvíle, keď si manželia Vernarcovci povedali svoje áno a svoj sľub písomne potvrdili. Pri príležitosti ich významného spoločného jubilea ich prijal primátor Ján Ferenčák.

Symbolická obnova manželských sľubov

Na pôde kežmarskej radnice oslávili životné jubileum Helena a Ján Vernarcovci 21. januára. Najkrajší moment vo svojom živote si pripomenuli pri symbolickej obnove manželských sľubov. „Milí oslávenci, želám vám v mene svojom i ostatných tu prítomných, aby vaše manželstvo bolo i naďalej naplnením vašich túžob a želaní. Prajem vám, aby ste svojou životnou cestou kráčali v dobrom zdraví a aby sa vám aj v ďalších rokoch spolužitia podarilo uchovať si úprimnú lásku a porozumenie tak ako doteraz,“ zaznelo z úst primátora na slávnostnom prijatí.

Po výmene prstienkov, bozku a fotografovaní sa manželia Vernarcovci presunuli do zasadačky, kde primátorovi a zamestnancom mestského úradu povedali viac o príbehu svojho života, ktorý sa písal v kežmarských uliciach.

Ondrej Miškovič, Barbora Kaprálová