Aktuality

Marec – Prvý jarný mesiac

01

Po dlhých zimných dňoch nám pani Zima nadelila plným priehrštím to, čo nám roky chýbalo – dostatok snehu, zimy aj mrazu. Tešíme sa z toho, ako sa postupne začína prebúdzať k životu príroda  a spolu s teplými jarnými lúčmi sa aj my snažíme o reštart našich životov. Oveľa intenzívnejšie vnímame dianie okolo seba. Chceme veriť, že to najhoršie máme už za sebou. Stereotypy sa začínajú meniť a veci nadobúdajú konkrétne obrysy. Mení sa aj kolorit nášho mesta. Istotne si mnohí Kežmarčania všimli, že pred hradom pribudla na podstavci socha Imricha Thökölyho. Niektorí sa pýtajú, načo je nám takáto socha? A prečo práve Thököly? Iní ju zasa vnímajú ako atrakciu mesta. Napriek všetkým dobrým aj negatívnym aspektom patrí gróf Imrich Thököly k najvýznamnejším postavám našich ranonovovekých dejín.

Ako vodca protihabsburgského povstania sa zaslúžil o slobodu vyznania, historici ho charakterizujú ako človeka, ktorému sa podarilo zachrániť evanjelickú cirkev v najzložitejších časoch jej histórie. Tí, ktorí poznajú naše dejiny vedia, že rodina Thököly vlastnila hrad vyše 100 rokov. Za ich éry prešiel hrad najväčšími stavebnými úpravami, ktoré mu dali pečať prepychového šľachtického sídla. Tu sa stretávali umelci, filozofi i šľachtici. Tu sa narodil aj Imrich. Jeho ďalší osud je z histórie dobre známy. Posledná etapa jeho životného príbehu sa spája s rokom 1904, keď cisár František Jozef I. udelil amnestiu vyhnancom, ktorí boli pochovaní v Turecku. V Konštantínopole (územie dnešného Istanbulu) na jeseň roku 1906 slávnostne naložili sedem rakiev na loď a potom v Konstancii osobitným vlakom vypravili domov pozostatky Františka Rákócziho II., jeho syna Jozefa, Miklósa Bercsényiho, Antala Esterházyho, Miklósa Sibrika, Imricha Thökölyho a Heleny Zrínyi. V zmysle zákona č. XX z roku 1906 sa mohlo teda vrátiť do vlasti aj veľké evanjelické knieža.

V Dóme svätej Alžbety boli uložené pozostatky Heleny Zrínyi a jej syna Františka II. Rákocziho. Pozostatky Imricha boli uložené v prístavbe Nového evanjelického kostola v Kežmarku. V 40. rokoch 20. storočia postavili v Košiciach na nádvorí Katovej bašty repliku domu z tureckého mestečka Rodošto (dnešný Tekirdag), v ktorom prežil posledné roky František II. Rákoczi. Pred týmto pamätným domom je umiestnená bronzová socha tejto významnej historickej postavy.

V Kežmarku socha Imricha Thökölyho na koni v životnej veľkosti pribudla v minulom roku. V obidvoch prípadoch ide o umelecké diela z dielne maďarských umeleckých sochárov Sándora Győriho a Lajosa Győriho. Gróf Imrich sa tak aspoň pomyselne vrátil naspäť do rodiska, v obklopení silných múrov domova, ktorý tu zanechal. Do svojho mesta Kežmarok.

Slávnostné odhalenie sochy sa z dôvodu pandémie presunulo na 28. marca 2022. Toto podujatie sa uskutoční pod záštitou Generálneho konzulátu Maďarskej republiky v Košiciach, mesta Kežmarok a Prešovského samosprávneho kraja – Múzea v Kežmarku.

Mgr. Erika Cintulová,

riaditeľka Múzea v Kežmarku