Aktuality

Marec sme prežili v pôste

bazilika

V rozhovore s rímskokatolíckym farárom a dekanom Františkom Trstenským sa dozviete o pôste a plánoch farnosti na toto obdobie.

Čo je to vlastne pôst a pôstne obdobie?

Okrem civilného roka, ktorý sa začína 1. januára a končí sa 31. decembra, v kresťanstve jestvuje tzv. cirkevný rok. Začína sa adventom, ktorý tvoria štyri nedele pred Vianocami, a končí sa nedeľou Krista Kráľa v nedeľu pred začiatkom adventu. Zmyslom cirkevného roka je pomôcť kresťanom, aby v priebehu 365 dní prežili podstatné časti zo života Ježiša Krista, pripomenuli si životy niektorých významných svätých a dôležité pravdy viery. Pôstne obdobie je teda časťou tohto cirkevného roka. Začína sa vždy v stredu, ktorú voláme Popolcová streda, lebo v ten deň kresťania v chráme prijímajú na čelo znak popola. Je to viditeľný symbol ochoty meniť svoj život. Pôstne obdobie trvá 40 dní pred sviatkom Veľkej noci, keď sa slávi sviatok umučenia a vzkriesenia Ježiša Krista. Počet 40 dní je zámerný, keďže Ježiš Kristus pred začiatkom svojho verejného hlásania evanjelia strávil 40 dní na judskej púšti v pôste a modlitbe. Pôstne obdobie niekedy nazývame aj Svätý pôst. Samotné slovo „pôst“ znamená úmyselné zrieknutie sa nejakej veci. Pri diéte je zrieknutie zo zdravotného alebo estetického dôvodu. Pri pôste je tento dôvod hlbší. Je to prehĺbenie našej viery a jej očistenie od nesprávnych postojov.

Je rozdiel v prežívaní pôstu na Slovensku a v iných krajinách?

Z náboženského hľadiska nie je v tom zásadný rozdiel. Odlišnosti sa môžu dotýkať zaužívaných zvykov, napr. v rôznych krajinách sú rôzne pôstne jedlá alebo niektoré ľudové pobožnosti. Podstata však zostáva rovnaká. Samozrejme, hovorím o krajinách s kresťanskou tradíciou. V iných častiach sveta, ako napríklad moslimské krajiny, India, Čína a pod. takto chápaný kresťanský pôst nepraktizujú.

Aký má význam pôst pre veriaceho človeka?

Pôst je pre kresťanov obdobím stíšenia a ešte intenzívnejšej modlitby. Zmyslom je priblížiť sa viac k Bohu a zbavovať sa tých prekážok, ktoré nás zväzujú v našom vzťahu k Bohu a v opravdivej láske k blížnym. Je to previerka, či sme skutočne slobodní, alebo sa medzičasom nestalo, že niektoré veci alebo aktivity nás zotročili.

Aké rady by ste dali na zvládnutie pôstu? Čo robiť, ak sa mi nedarí dodržať pôst?

Pre kresťanov sú tri piliere nábožnosti – almužna, modlitba a pôst. Odporúčam dať si na pôstne obdobie nejaké duchovné predsavzatie, ktoré nám pomôže v našom duchovnom raste. Predsavzatie musí spĺňať tri podmienky: konkrétne, uskutočniteľné a merateľné. Často si dávame príliš všeobecné predsavzatie. Namiesto „budem sa viac modliť“ radšej povedzme: „denne budem venovať 15 minúť čítaniu Svätého písma“, alebo „každý týždeň pôjdem na pobožnosť krížovej cesty“ a pod.

Aké aktivity sú plánované počas pôstu, prípadne je alebo bude v príprave Krížová cesta na hrade?

Na pôstne obdobie sme pripravili niekoľko aktivít. Aj v tomto roku pre našu farnosť ponúkame spoločne predsavzatie 40 dní bez alkoholu. Ak niekto vie, že je to jeho problém, je to výzva pre neho sa zmeniť. Ak s tým nemá problém, nech to obetuje za tých, ktorým alkohol ničí vlastné životy a životy ich blízkych. Do domácností ponúkame tzv. pôstny kalendár. Obsahuje 40 podnetných skutkov lásky. Taktiež ponúkame domácu pobožnosť pred obrazom Ježišovej tváre. Počas piatich pôstnych nedieľ zaznejú v bazilike pôstne kázne. Bude to vždy v nedeľu popoludní po skončení pobožnosti krížovej cesty. Tieto kázne prednesie Martin Majda, špirituál v kňazskom seminári v Spišskom Podhradí. Chcem spomenúť aj našu odpustovú slávnosť na piatu pôstnu nedeľu, ktorá sa medzi veriacimi teší veľkej obľube. Verím, že konečne po dvoch rokoch, ktoré spôsobila pandémia, bude na Veľký piatok pobožnosť krížovej cesty na hrade. Už teraz všetkých obyvateľov mesta srdečne pozývame.

Ondrej Miškovič