Aktuality

Materstvo a mama

05

Materstvo. Najkrajšie obdobie v živote ženy. Je to múdrosť daná prírodou. Dieťa je ten najcennejší dar, ktorý do rodiny prinesie harmóniu a potešenie. Byť matkou znamená žiť v dvoch svetoch, krehký svet dieťaťa a svet reálny, konkrétny. Každý so svojimi pravidlami. Ak chce byť matka s dieťaťom, musí sa načas vzdialiť svetu konkrétnemu. Keď v jednom tele bijú dve srdiečka, prvý pohľad pri pôrode, prvé slzy pri nástupe do školy, prvé víťazstvá i prehry našich detí – o tom je materstvo.

Väčšinou prvé slovo, ktoré dieťa vysloví, je mama. Jednoduché a také vzácne. Áno, pre svoje deti sme všetkým. My mamy. Počas svojho života som sa s ničím krajším nestretla, ako možnosť priviesť na svet dieťa a darovať život. Myslím si, že každá mama so mnou súhlasí. Nádherná, dôležitá rola v živote nejednej ženy.

Matky sú tie najobetavejšie osoby, aké v živote máme, bez ohľadu na to, koľko rokov máme. Či tri, pätnásť, alebo štyridsať. Sú to naši anjeli odkedy prídu na svet, až do chvíle, keď zostarnú a ony samé musia odísť. Počas celého života sú pre nás najdôležitejšími na svete. Mama je oporou, ktorá naberá na svoje plecia oveľa viac, ako občas dokáže zvládnuť, len aby jej deti boli šťastné a spokojné.

Zvlášť v dnešných zložitých časoch nezabúdajme byť príkladom pre naše deti, buďme tolerantné, rešpektujúce, nezabúdajme byť chápajúce a, samozrejme, vypočujme si potreby našich detí, pretože v každom vzťahu je dôležitá komunikácia. Ukážme tu najsprávnejšiu cestu našim deťom, aby vyrastali v zdravšom a hlavne ľudskejšom prostredí.

Úsmev, bozk, pochopenie či objatie. Tie potrebujú deti najviac, tiež potrebujú poznať názor dospelého, názor rodiča, majú právo robiť chyby a poučiť sa z nich. Nesmieme všetko robiť za ne, nechajme im ich rozhodnutia, i keď nie vždy s nimi súhlasíme. Len tak z nich vyrastú sebavedomé bytosti, ktoré si budú vážiť druhých, ale hlavne seba. Buďme anjelmi svojim deťom, nie iba kuchárkami, upratovačkami, kontrolórkami. Veď ako hovorí jeden môj nápis na tričku: „Mama – y, ženský rod, magická, šťastná a unavená bytosť, schopná absolútnej lásky.“

Buďme šťastné, magické, občas môžeme byť i nahnevané, smie to tak byť. Veď sme Mamy.

Ing. Radoslava Krafčíková

riaditeľka kancelárie Euroregión-Tatry