Aktuality

Matke tohtoročnej prvej Kežmarčanky sú anjeli blízky

prvakezmarcanka

Simona Šromovská začala s kreatívnym umením v roku 2019 pri prvej dcére. Jej obrazy zdobia domácnosti mnohých Kežmarčanov i samotného primátora.

Jej umelecká kariéra sa začala písať na materskej dovolenke s dcérou. „Ostala vo mne ostala chuť pracovať, a tak som tvorila, háčkovala, maľovala rôzne tabuľky až som sa dostala k anjelom. Prvý bol darček pre krstného otca a od vtedy to pokračovalo ďalej,“ spomína Simona Šromovská. Inšpiráciu čerpá všade a podľa jej slov často prezerá obrázky a kombinácie na internete, no vždy je potom najdôležitejšia voľba toho, kto si dielo od nej rozhodol zaobstarať.

„Najviac ma napĺňa a teší, keď sú zákazníci z obrazu unesení, keď je dielo v ich očiach krajšie, ako ho očakávali,“ hovorí Simona a pokračuje: „Vždy sa snažím získať o dotyčnom čo najviac informácií, aby som sa mu anjelom priblížila, ak maľujem ako anjela jeho, alebo jeho rodinu. A tiež sa samozrejme snažím o to, aby vyvolal v majiteľovi pozitívnu energiu.“ Dĺžka výroby závisí najmä od veľkosti formátu a od využitia techník. No autorka priznáva, že tvorí, keď má chuť a náladu. Väčšinou však menšie formáty spravím za deň až dva a väčšie trvajú pár dní. „Okrem mojej rodiny a známych, ktoré moje obrazy dostali, ich zasielam tým záujemcom po celej Slovenskej republike. Pár, o ktorých viem, je v Česku, zopár v Amerike,“ hovorí Simona.

Zopár obrazov skončilo i v zdravotníckych zariadeniach. Šesť obrazov putovalo do nemocníc v Žiline, Poprade, Kežmarku a Trenčíne, dva šli ako poďakovanie pri spolupráci s adopciou, jedného má aj pán primátor „ale verím že každý obraz, ktorý bol tvorený a venovaný z lásky má svoje špeciálne miesto, nech sa nachádza u kohokoľvek a kdekoľvek,“ zakončuje rozhovor o jej anjelskom umení Šromovská.

Ondrej Miškovič