Aktuality

Oboznámenie o Aréne Kežmarok v rámci civilnej ochrany mesta Kežmarok

18

Od roku 2019 spravuje Arénu Kežmarok spoločnosť Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok. Zariadenie prevádzkujú, vykonávajú údržbu, zabezpečujú revízie, starajú sa o požiarnu, ako aj civilnú ochranu.   

V objekte Arény Kežmarok v strojovni je inštalované jednostupňové kompresorové chladiace zariadenie s použitím primárneho chladiva čistého bezvodného čpavku (amoniaku) s medzinárodným označením R 717. Zariadenie je ovládané automaticky. Chladiaci okruh slúži na chladenie ľadovej plochy – priame chladenie. V strojovni a chladiacom okruhu sa používa a nachádza 1500 kg chladiva.

Podľa karty bezpečnostných údajov v súlade s nariadením (ES) č. 1907/2006 v znení nariadenia (EÚ) 2015/830 je čpavok považovaný za nebezpečný plyn. Aj napriek tomu je najrozšírenejším používaným chladivom. Ako chladivo má tieto charakteristické vlastnosti: mimoriadne veľkú hmotnostnú a dobrú objemovú chladivosť, vysoký koeficient prechodu tepla pri zmene skupenstva, nemá nežiaduce účinky voči väčšine kovov, plastov a tesneniam, má neobmedzenú rozpustnosť s vodou. Jeho základnou nevýhodou je horľavosť, výbušnosť, veľmi prudká jedovatosť a žeravosť. Čpavok sa vyznačuje neznesiteľným zápachom už v koncentráciách výrazne nižších, ako je zdraviu nebezpečné. Preto je ľahko rozpoznateľný.

Chladiace zariadenie v Aréne Kežmarok je konštruované tak, aby pri poruche automaticky našlo chybu a predišlo havárii a úniku chladiacej látky.

Obsluhujúci personál je pravidelne školený, má odbornú spôsobilosť na vyhradené technické zariadenia plynové (chladiace a mraziace okruhy) patriace do skupiny A písm. i. Zamestnanci sú skúsení a majú dlhoročnú odbornú prax.

Celé chladiace zariadenie je skonštruované tak, aby nedošlo k úniku chladiacej látky. V prípade, ak by nastala nepredvídateľná porucha spojená s únikom čpavku, je v prevádzke Arény Kežmarok nainštalovaný plne automatický stacionárny monitorovací systém NH3, ktorý na základe nameranej koncentrácie čpavku ovláda činnosť výstražného zariadenia. Výstražným zariadením je siréna typu Pavián 300, ktorou prevádzkovateľ zabezpečuje varovanie obyvateľstva.

Pri vzniku mimoriadnej udalosti (napr. požiar, teroristický útok, únik chladiva) v objekte Arény Kežmarok sa automaticky uvedie do činnosti objektový rozhlas, prostredníctvom ktorého dôjde k vyrozumeniu zamestnancov a osôb prevzatých do starostlivosti, pričom sa hovoreným slovom vyhlásia opatrenia pre zamestnancov a prítomné osoby. Zamestnanci sú v takomto prípade pripravení riadiť evakuáciu vybranými evakuačnými trasami.

Ostatné obyvateľstvo sa v čase vzniku mimoriadnej udalosti riadi režimovými opatreniami:

–           Urýchlene opustite ohrozené miesto  (proti smeru vetra);

–           ak ste mimo budovy, vaše rozhodnutie je závislé od smeru vetra šíriaceho nebezpečnú látku zo zdroja úniku a vašej polohy. Ak sa nachádzate v smere vetra a ste v časovej tiesni, vyhľadajte čo najrýchlejšie úkryt, prípadne vstúpte do najbližšej budovy a požiadajte majiteľa o dočasné ukrytie (úkrytom môže byť napr. výrobný závod, úrad, kancelária, obchod, verejná budova, súkromný byt, dom a pod.);

–           v prípade, že cestujete automobilom a počujete varovný signál, zaparkujte a vyhľadajte úkryt v najbližšej budove;

–           ak sa nachádzate v budove – neopúšťajte ju počas priebehu mimoriadnej udalosti;

–           čo najskôr sa ukryte v uzavretej miestnosti;

–           vytvorte izolovaný uzavretý priestor – uzavrite a utesnite okná, dvere a vetráky, odstavte klimatizáciu (netesnosti prelepte páskou, väčšie netesnosti môžete utesniť tkaninami namočenými vo vode s rozpustnými saponátmi, penovou hmotou, tmelom a pod.);

–           uzavretím priestoru znížite pravdepodobnosť vlastného ohrozenia;

–           uhaste otvorený oheň, vypnite plynové spotrebiče;

–           sledujte vysielania v hromadných informačných prostriedkoch (rozhlas, televízia);

–           riaďte sa podľa vysielaných pokynov, nepodceňujte riziko;

–           pripravte si prostriedky improvizovanej ochrany osôb – na ústach a nose si pridržte navlhčenú poskladanú tkaninu;

–           telefonujte len v súrnom prípade (nezaťažujte telefónne linky);

–           poskytnite pomoc chorým, postihnutým, starším osobám, osobám neschopným pohybu;

–           postarajte sa o deti bez dozoru;

–           uzatvorte domáce zvieratá;

–           zachovajte pokoj a rozvahu;

–           budovu opustite len na pokyn (veliteľ zásahu, alebo zvuk sirény s hovoreným slovom – koniec ohrozenia…);

–           čakajte na ďalšie pokyny.

Civilná ochrana mesta Kežmarok