Aktuality

Pozor na podvody na internete

Predvianočný čas je časom, keď vieme a chceme byť štedrejší. Nedajme sa oklamať a buďme obozretní.

Ľudia si musia dávať pozor hlavne na podvodné e-maily a správy, v ktorých ich zvlášť osoby z iných krajín Európy alebo sveta vyzývajú na zaslanie peňazí na liečbu ich chorého syna a podobne. Alebo im ponúkajú veľké sumy peňazí ako dedičstvo, alebo ponuku vyššej finančnej čiastky, ktorú sa človek v cudzine rozhodne „darovať“ chudobnejším. Pozor na správy, ktoré hovoria o výhre veľkej finančnej čiastky. „Nehral som, teda nemôžem vyhrať.“

Dávajte si pozor na klamlivé správy

Rady, ako rýchlo zbohatnúť. Nikdy neposielajte cudzím peniaze ani osobné údaje. Podvody predstierajúce ľúbostný záujem. Nikdy neposielajte peniaze ani osobné údaje osobám, ktoré ste stretli v počítačovom prostredí. Podvodné výhry. Nikdy neposielajte peniaze a v žiadnom prípade osobné údaje osobám, ktoré v mailoch tvrdia, že ste vyhrali cenu alebo lotériu.

Môžu zneužiť aj údaje vašich priateľov

Dávajte si pozor na správy od ľudí, ktorých aj poznáte, napríklad priateľa, člena rodiny alebo niekoho z práce. Podvodníci môžu získať na internete údaje a použijú ich na kontakt s vami. Aby ste zistili pravosť odosielateľa, kontaktujte príslušného priateľa, člena rodiny alebo kolegu priamo. Použite kontaktné údaje, pomocou ktorých s nimi bežne komunikujete. Podvodníci sa často vydávajú za úrady, ktoré požadujú platbu alebo citlivé osobné údaje. V tomto prípade nevyhnutne kontaktujte príslušný úrad priamo. Človek by si mal pozrieť, z akej emailovej adresy e-mail odišiel a pokiaľ sa v nej nachádza veľa čísel, nezmyselných znakov, alebo má nejakú podozrivú koncovku, napríklad .er a podobne, tak mal by e-mail vymazať.

Webové stránky a platby prostredníctvom internetbankingu

Prihlasovacie údaje do počítača, mobilného telefónu, alebo zvlášť do internetbankingu v žiadnom prípade neposielať mailom, SMS, alebo nahlásiť prostredníctvom telefónu. Pozor na tzv. click jacking – sú to stránky, ktoré lákajú už svojím názvom, ako napríklad: „Pozrite si najsmiešnejšie video na svete“ či „Po tomto videu už nikdy nebudete chcieť piť Coca Colu“, pričom po kliknutí naň si od užívateľa vypýtajú súhlas k prístupu k jeho verejným informáciám a k zverejneniu na jeho stránke.

Pred každým kliknutím si treba prečítať, na čo klikáme. Ak sú to bežné navigačné prvky, ako tlačidlá na webe, ktoré by sme tam normálne očakávali, kliknutie je bezpečné. Ak vám príde výzva s odkazom na neznámu stránku, určite neklikať. Samozrejmosťou by mal byť antivírus, ktorý nás dokáže včas varovať alebo hrozbu automaticky zastaviť.

Je dôležité používať overené internetové pripojenie, teda nie verejné bezplatné wi-fi. Najbezpečnejšie a súčasne najjednoduchšie je používať oficiálnu aplikáciu banky vo svojom mobile alebo tablete.

Danka Skupinová