Aktuality

Práce na Redute budú hotové do leta

V rámci komplexnej rekonštrukcie plánuje mesto realizovať obnovu zastrešenia, fasády, okien, dverí a vnútorného dvora, ktorý bude verejne prístupný. Návštevník si v ňom pozrie expozície o národnej kultúrnej pamiatke.

Na mieste Reduty stála v minulosti strážna veža. Tú prestavali v 17. storočí majitelia kežmarského hradu, rodina Thökölyovcov, na takzvaný panský dom Herrenhaus. Ubytovávali v ňom svojich hostí. V rokoch 1705 – 1708 bola v budove tlačiareň Mateja Glasera – Vitraria, kde vyšli nemecké, maďarské i latinské publikácie, ako aj knihy v dobovej slovenčine. V roku 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na Redutu.

„Objekt Reduty bol rekonštruovaný na viacero etáp. Po kompletizácií interiéru a vnútorného vybavenia sa prešlo na výmenu strešnej krytiny a do rekonštrukcie fasády. Gro tvoria reštaurátorské práce,“ povedala Eva Kelbelová z oddelenia prípravy investícií.

Lehota výstavby 14 mesiacov odo dňa odovzdania a prevzatia staveniska bola potvrdená zmluvou o dielo. „Stavenisko sme odovzdali protokolárne 25. marca 2021, teda plánované ukončenie komplexnej rekonštrukcie je 25. máj 2022,“ povedal Štefan Zima, vedúci útvaru výstavby, dopravy a životného prostredia.

Na stavbe prebiehali v minulom roku pravidelne kontrolné dni. „V rámci týchto pracovných stretnutí sa riešili bežné technické a technologické záležitosti ako napríklad výmena vadných a poškodených prvkov krovu pri ich nedostupnosti, či dotepľovanie častí naväzujúcich na vnútorné priestory, ktorých potreba vyplynula až po odstránení starej krytiny. Zistili sme také poškodenia vežičky, že si to vyžadovalo jej úplnú rekonštrukciu,“ povedal Zima.

Čo pri odkrytí strešnej krytiny a dokonalom presvietení denným svetlom stavebníkov na rekonštrukcii zarazilo, bola skutočnosť, že po predchádzajúcej komplexnej oprave z konca 60. a začiatku 70. rokov minulého storočia im na povalovom priestore zanechali v rozličných zákutiach takmer 40 ton odpadu pôvodnej krytiny, rôznej sute a tehál.

Milým prekvapením bol unikátny historický nález sklenej fľaše pri rekonštrukcii. „Vo fľaši sa nachádzali dva pergameny. Na jednom je zobrazená historická rytina mesta Kežmarok z roku 1817 a vyobrazuje ako mesto vyzeralo pred viac ako 200 rokmi a tiež pohľad na Tatry,“ priblížil primátor mesta Ján Ferenčák.

Reštaurátorské práce sa navýšili a preto nebolo možné dokončiť pre Kežmarok už ikonickú fasádu Reduty. V zimnom období nie je možné realizovať reštaurátorské práce a tak počasie ovplyvní ďalší posun prác . Plán dokončenia je stanovený na prvý polrok 2022. Podľa zmluvy o dielo je celkový náklad stavby 359 978,53 eur vrátane DPH. Vzhľadom na niektoré vzniknuté a nepredvídané práce, s ktorými sa aj pri najlepšej snahe nepočítalo aj v oblasti rozsahu reštaurovania, tento náklad a finančné prostriedky nebudú postačovať. Predpokladá sa, že celkové náklady budú na hranici približne 400-tisíc eur.

Ondrej Miškovič