Aktuality

Rekonštrukcia mosta na Nižnej bráne prinesie i rozšírenie križovatky

4

Križovatka v blízkosti Kaplnky Jána Nepomuckého v Kežmarku dostane praktickejšie dopravné riešenie. Oblúkové vstupy, tri pruhy či podsvietenie mosta – to nás čaká po realizácii projektu.

„Most bude plnohodnotný s kompletnou prestavbou križovatky. Križovatka, pri ktorej je kaplnka, bude rozšírená o oblúkové vstupy a samotný most bude na tri pruhy,“ povedal v besede o investíciách primátor mesta. Samospráva plánuje aj podsvietenie mosta, ktoré prinesie do lokality zaujímavý architektonický prvok. Nanovo osadené bude taktiež svetelno-signalizačné značenie.

Komplikované vychádzanie z mosta, dnes takmer v 90-stupňovom uhle, po rekonštrukcii nahradí pohodlnejšie a estetickejšie 45-stupňové odbočovanie. Počas rekonštrukcie mosta musia občania počítať s dopravnými obmedzeniami. „Situácia je komplikovanejšia o to viac, že rozšírením mostu vstupujeme do vyrovnania majetkovoprávnych vzťahov so subjektmi, ktorým zasiahneme do ich pozemkov a na moste sú umiestnené aj inžinierske siete. Súčasťou projektu sú aj preložky týchto sietí,“ povedala Eva Kelbelová, vedúca oddelenia prípravy investícií.

„Na obnovu a rozšírenie mosta Nižná brána, cez rieku Poprad je právoplatné územné rozhodnutie, vrátane nových chodníkov pre peších. Slovenský vodohospodársky podnik dal také technické pripomienky, na základe ktorých bolo potrebné upraviť rozpracovanú dokumentáciu pre stavebné povolenie. V rámci inžinierskej činnosti momentálne prebieha proces vyjadrení k projektu pre stavebné konanie zainteresovaných inštitúcií, vrátane SVP. Bezprostredne po vyhodnotení vyjadrení bude podaná žiadosť o stavebné povolenie,“ povedal Teodor Štubňa, vedúci oddelenia rozvoja mesta a výstavby.

Ondrej Miškovič