Aktuality

V Kežmarku privítali vlajku Európskeho mesta športu 2022

Kezmarok-23

Slávnostné otvorenie prebehlo v pondelok 31. januára na Hlavnom námestí za účasti primátora mesta Jána Ferenčáka, ktorý prevzal oficiálnu vlajku mesta od komisárky ACES Europe Andrey Junger.

Podujatia sa zúčastnili aj poslanci mestského zastupiteľstva, prezident a členovia Mestského športového klubu a ďalší hostia. Kežmarok získal titul v kategórii do 25-tisíc obyvateľov.

Slávnostné otvorenie sa začalo behom štyroch športových nadšencov z reprezentujúcich rôzne vekové kategórie Kežmarčanov, ktorí niesli vlajku Európskeho mesta športu pre rok 2022. Komisárka ACES Europe Andrea Junger ju na pódiu slávnostne odovzdala primátorovi Jánovi Ferenčákovi, ktorý následne zapálil športový oheň. Fakľu s ohňom si prevzal z rúk lukostrelca Vladimíra Majerčáka, reprezenta Slovenska na paralympiáde a predsedu kežmarského lukostreleckého klubu, najväčšieho na Slovensku.

Kežmarok, mesto s bohatou športovou históriou a úspechmi, dlhodobo vytvára vhodné podmienky pre rekreačný a výkonnostný šport. Hlavným cieľom pre tento rok je uskutočnenie rôznych športových akcií a rozhýbanie nielen jeho obyvateľov, ale aj všetkých návštevníkov a hostí.

„Kežmarčania majú chuť športovať, robiť niečo pre svoje zdravie a my ich v tom chceme podporiť. V pláne máme množstvo zaujímavých aktivít. Menších aj väčších, a dúfame, že verejnosť ich naplno využije. Viac sa povenujeme aj vzdelávaniu o zdravej výžive a zdravom životnom štýle. Byť Európskym mestom športu nie je pre nás len o vrcholovom športe, ale o aktívnom pohybe všetkých ľudí bez rozdielu – mladých, seniorov, detí či zdravotne znevýhodnených. A práve šport nám dáva príležitosť ukázať, ako prežiť život plnohodnotne,” uviedol Ján Ferenčák.

Okrem zviditeľnenia na medzinárodnom športovom poli majú držitelia titulu, o ktorého udelení rozhoduje Asociácia európskych miest športu pri Európskej únii (ACES Europe), otvorenejšiu cestu pri snahe získať financie z eurofondov. „Mesto Kežmarok sa medzinárodne zviditeľní a môže získať vyššiu podporu pre šport zo štátneho aj privátneho sektora v ekonomickom zmysle. Bude súčasťou najväčšej siete ocenených miest v oblasti športu v Európe, s ktorými si môže zdieľať skúsenosti. Ponúka to možnosť vytvárania bilaterálnych dohôd a spoluprác medzi ocenenými mestami s možnosťou participovať v rôznych európskych grantoch. Kežmarčania tiež budú súčasťou športových kongresov a konferencií, ktoré ročne organizujeme,” priblížila Andrea Junger, jedna z deviatich kmeňových členov ACES Europe.

Sprievodnou aktivitou v rámci otvorenia Európskeho mesta športu bude v stredu 2.februára o 18.30 hod. premietanie filmu Premena v kine Iskra spojené s diskusiou s trénerom a tvorcom snímky Matúšom Špirkom. Vstup je voľný.

Jedným z cieľov samosprávy je tento rok prioritne použiť finančné prostriedky, ktoré sú prerozdelené v rôznych rozpočtových kapitolách, na podporu športových aktivít v meste a na obnovu športovísk. Týka sa to profesionálneho aj amatérskeho športu.

V januári sa začalo s rekonštrukciou telocvične v Mestskej športovej hale Vlada Jančeka. Úlohou projektu je vytvoriť optimálne podmienky na organizáciu športových súťaží na celoštátnej úrovni v karate, stolnom tenise, športovom tanci či lukostreľbe. Celkový rozpočet je vo výške takmer 351.000 eur, z čoho schválená dotácia tvorí sumu 175 486,12 eur.

Samospráva tiež podala projekt na rekonštrukciu športového zázemia futbalového štadióna v rozpočte 66 531,61 eur, pričom spolufinancovanie mesta je 25 percent. V pláne je aj výstavba nového detského ihriska, tartanovej dráhy a príprava podkladov na vybudovanie nového futbalového štadióna.

Začiakom februára mesto Kežmarok spúšťa vlastné podcasty, v ktorých bude informovať o aktuálnom dianí a sprostredkovávať rozhovory so zaujímavými osobnosťami nielen zo sveta športu.

Mgr. Barbora Sosková
tlačová hovorkyňa mesta