Aktuality

V Kežmarku sa začali vrtné práce na geotermálnom vrte

01

Spoločnosť GEOVRT Kežmarok s.r.o. začala s vŕtaním geotermálneho vrtu, ktorý bude slúžiť na výrobu tepla pre kežmarské domácnosti. Vrt sa realizuje na sídlisku Juh za základnou školou a bytovkou na Levočskej ulici.

Po ukončení prác na príprave plochy pre vrtnú súpravu a skompletovaní vrtnej plošiny sa v piatok 4. februára začali vrtné práce na geotermálnom vrte GTK-1 Kežmarok. Celá technológia pozostáva zo 40 kamiónov príslušenstva a 15 kamiónov vrtnej súpravy, ktorá pochádza od nemeckej spoločnosti Streicher a váži 84 ton. Vrtná veža má výšku 34 metrov a dokáže rozpohybovať vrtné náradie silou 220 ton. Odvŕtaný materiál bude vyplachovaný na povrch dvoma čerpadlami s výkonom 2000 litrov za minútu.

Zhotoviteľom je slovensko-maďarské konzorcium firiem Rotaqua ROTAQUA Kft. a Rhodes Slovakia s.r.o. Majiteľ Tamás Csecsei sa v prvý deň vrtných prác stretol s primátorom Kežmarku Jánom Ferenčákom, ktorý si prišiel pozrieť unikátnu konštrukciu vrtnej plošiny a veže.

“Našou dlhodobou snahou v Kežmarku, Enviromeste za rok 2019, je minimalizovať znečisťovania životného prostredia a hľadania alternatívnych spôsobov zabezpečovania pre život nevyhnutných potrieb. K takým dnes patria aj výroba elektrickej energie a výroba tepla. Realizáciou geotermálneho vrtu môže mesto získať obnoviteľný zdroj energie, ktorý by bol využívaný pre účely vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody,” uviedol Ferenčák.

Rýchlosť vŕtania závisí od viacerých faktorov, predpokladaná dĺžka je 55 dní. Plánovaná hĺbka vrtu je je 2 500 metrov. “Po odvŕtaní budú nasledovať skúšky vrtu, pri ktorých sa overia dosiahnuté parameter, a to najmä teplota a výdatnosť geotermálnej vody. V prípade, že sa dosiahnu očakávané hodnoty, bude jasné koľkým domácnostiam v Kežmarku bude tento jedinečný a hlavne náš domáci obnoviteľný zdroj energie dodávať teplo a teplú vodu,” priblížil proces konateľ spoločnosti GEOVRT Kežmarok s.r.o. Rastislav Gaľa a zároveň poprosil obyvateľov o zhovievavosť: “Počas vrtných prác bude dochádzať k zvýšenému hluku a pohybu mechanizmov v okolí vrtnej plošiny, preto prosíme Kežmarčanov, ktorí bývajú v blízkosti o zhovievavosť a trpezlivosť. Tento diskomfort je dočasný.”

Po realizácii a kolaudácii vrtu bude celé okolie zrevitalizované a pribudne pri ňom vonkajšie cvičisko s lavičkami, stojany na bicykle a informačnou tabuľou o význame diela pre komunitu.

Orientačné investičné náklady projektu sú viac ako 3 milióny eur.

Mgr. Barbora Sosková
tlačová hovorkyňa mesta