Aktuality

Vianoce sú pre mňa najkrajším sviatkom v roku už od detstva

27

Tvrdí Kežmarčanka Miriam Ksiažeková Muchová, ktorú sme práve pri príprave na Vianoce navštívili aj u nej doma v byte na Košickej ulici. Kto ju pozná bližšie, vie, že jej ruky už niekoľko rokov vyrábajú voňavé a chutné medovníkové betlehemy, ale aj adventné svietniky a rôzne domčeky, srdiečka či zvončeky.

 Ako vyzerajú Vianoce u vás v rodine?

Na Vianoce sa pripravujem už niekoľko dní vopred. Snažím sa zachovávať tradície tak, ako sme ich niekedy dodržiavali aj u nás doma. Dva týždne pred Vianocami začínam piecť suché pečivo. Zvyknem piecť až 15 druhov suchých koláčikov, čo je tiež tradícia našej rodiny. Nemôžem vynechať ani jeden druh, lebo potom by som mala výčitky. Už 23. decembra začínam s varením tradičnej domácej kapustnice a všetkých tých dobrôt, ktoré sa spájajú so štedrou večerou. V ten deň večer spolu s deťmi vyzdobíme vianočný stromček. Je živý a farebný. Lebo práve taký mi pripomína detstvo. No a na samotný Štedrý deň sa všetci tešíme, lebo jeho tajomstvo a atmosféra sú úžasné.

Kedy začínate s pečením vianočných medovníkov?

Niekedy v októbri začínam piecť prvé domčeky, aby som ich potom stihla aj odovzdať ľuďom do prvej adventnej nedele. K takémuto koníčku ma potiahlo po ôsmich rokoch pečenia tort, keď mi už táto práca pripadala dosť monotónna. Inšpirujem sa prácami šikovných žien na internete, kde si navzájom vymieňame skúsenosti. A keďže Vianoce milujem, pripadá mi táto práca veľmi pekná, aj keď nie je úplne jednoduchá. Začínala som jednoduchými svietnikmi   v tvare štvorčekov a až neskôr som sa odhodlala tvarovať domčeky.

Na perníkové cesto je veľa receptov, ktorý je váš najobľúbenejší?

Skúšala som rôzne recepty, máte pravdu, no osvedčil sa mi tento, ktorý používam teraz. Mám ho od kamarátky a je to jeden z tých, podľa ktorého pečiem medovníky aj pre nás na Vianoce, lebo sú hneď mäkké a dajú sa jesť. S cestom podľa tohto receptu sa dobre pracuje, nelepí sa, kreslí sa na naň tiež dobre, takže je to už moje know-how (smiech). Tento rok som napiekla zhruba zo sedem a pol kilogramov múky a dvoch kíl medu.

Ozdobiť medovníky tým najlepším snehom je doslova alchýmia. Ako ho zvyknete robiť vy?

Niektoré ženy ho nemiešajú mixérom len vareškou, ja však používam mixér. A recept mám osvedčený tento: na jeden bielok ide 200 gramov práškového cukru a jedna lyžička citrónovej šťavy. Toto používam na kontúry. A na nasnežené plochy riedim sneh citrónovou šťavou. Dávam pozor, aby to bolo také jednoliate a bez hrudiek. Pred prácou nad týmito perníkovými domčekmi mám veľký rešpekt. Nemám stres, ale mám veľký rešpekt, lebo chcem, aby sa to ľuďom páčilo. Aby to bolo tip-top.

Čo by ste zaželali Kežmarčanom k Vianociam?

K Vianociam by som všetkým popriala najmä pokoj, zdravie a požehnanie. Aby sme už konečne našli pokoj, ktorý v dnešnom uponáhľanom svete chýba.

Beáta Oravcová, foto: archív Miriam Ksiažekovej Muchovej