Aktuality

Zabudnuté mantinely repasovali a žiaci tak dostanú nové ihrisko

000

Premenlivé počasie a zub času dali zabrať i mantinelom, ktorých konštrukcia v nosných bodoch a zvaroch hrdzavela a tiež drevené obklady pod slnkom a dažďom i premenlivou teplotou leta a zimného mrazu zvetrali natoľko, že na mnohopočetných miestach nezostali súvislé prekrytia.

Vytŕčať zostali iba veľké skrutky, ktoré boli možnou príčinou úrazu. Konštrukčné nosníky prehrdzavením nedávali bezpečnú podporu mantinelom, zabudnutým v čase,  ale tiež  účelu, pre ktorý boli postavené, hokejbalu. V máji sme z bezpečnostných dôvodov ihrisko deťom museli zatvoriť a hľadať spôsob opravy.

Prizvaní boli odborníci na slovo vzatí, no záver bol rovnaký a jasný. Mantinely sú v dezolátnom stave a nebezpečné pre deti a iných užívateľov. Návrhy na financovanie presahujúce možnosti základnej školy boli nesplniteľné. Odpovede sme hľadali u odborníkov na outdoorové ihriská, multifunkčné plochy a podobne fungujúce športoviská i u športovcov.

Možností bolo neúrekom, nie však finančných. No šťastie stálo na našej strane s myšlienkou recyklovať to, čo už mesto má. S návrhom pozrieť sa na mantinely dávno zabudnuté v sklade verejnoprospešných služieb,  prišiel športový referent mesta Kežmarok, pán Glevaňák. Tieto uskladnené mantinely boli kvôli nespĺňajúcej norme odinštalované  a čakali na svoju druhú šancu.

Naša škola sa otvára športu ruka v ruke so vzdelávaním, a preto sme radi prijali riešenie ponúknuté prednostkou mestského úradu vyriešiť náš nepriaznivý stav veľkého multifunkčného ihriska. A to demontážou starých mantinelov, prevozom staronových z arény a ich montážou. Prevoz zabezpečili VPS mesta Kežmarok. Od počiatočnej myšlienky je to necelé dva a pol mesiaca. Nezľakli sme sa ani problémov. Dielcov v sklade bolo  dosť, no chýbali nejaké. Plexisklá sú dodnes nedohľadané.  Sme vo finále, čaká nás ešte kreslenie čiar na multifunkčné využitie ihriska. Tenis, basketbal, volejbal, hokejbal, či futbal čakajú na žiakov našej školy, mestských klubov i verejnosti vo vyhradenom čase.

Týmto srdečne ďakujeme pani prednostke, Ing. Jele Bednárovej za zabezpečenie finančných prostriedkov na demontáž a montáž mantinelov. Ďakujeme pánovi primátorovi, že sa zaujíma i o také boľavé miesta, ktoré je potrebné zrevitalizovať a zrecyklovať v rámci mesta. Pre našu školu, zapojenú v programe „Zelená škola“ je táto akcia dôležitým dôkazom, že nie všetko patrí do odpadu, ale práve dať druhú šancu veciam, je to najzmyselnejšie pre životné prostredie. Ďakujeme aj Mgr. Marekovi Kuffovi za trpezlivú montáž, zváranie a farebné zveľadenie plochy a jednotlivých dielcov  v horúcom počasí.

Na záver ešte prezradíme, že naša škola chystá veľkolepé otvorenie tohto ihriska a jeho  prebratie do užívania aj so žiakmi Školského klubu, ktorý ho tiež bude využívať na rôzne loptové hry a aktivity. A o tom Vám tiež dáme vedieť včas!

Zlatica Scherfell, poverená riadením ZŠ na Ul. Dr. Daniela Fischera