Aktuality

Zdravotná starostlivosť ostáva pre samosprávu prioritou

ilustračný obrázok

Pandémiou poznačený rok 2021 nezastavil investičné aktivity v meste. Najväčšou investíciou roka sa stala výstavba Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS).

Základný kameň bol osadený v júli 2020 a do prevádzky by mala byť uvedená v priebehu roka 2022. V novopostavenej päťposchodovej budove  sa bude nachádzať 24 ambulancií, rehabilitačné centrum, dialýza a kongresové centrum s kapacitou do 300 osôb so záhradou s výhľadom na Vysoké Tatry. Zámerom výstavby nového centra je vytvoriť zázemie pre skvalitnenie poskytovania primárnej zdravotnej starostlivosti a zároveň priniesť do Kežmarku zdravotnú starostlivosť založenú na najnovších medzinárodných štandardoch.

„Stavba CIZS je založená na štyroch podlažiach určených pre ambulancie a jedno podlažie bude slúžiť ako kongresové centrum pre Nemocnicu Dr. Vojtecha Alexandra. Dokončujú sa detaily a zo zhotoviteľom stavby náš stavebný dozor dohaduje posledné úpravy,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák.

„Priestor je dispozične riešený veľkoryso, je tu dobrá prístupnosť a umiestnenie vedľa existujúcej nemocnice je veľmi výhodné. Organizačne sa tu črtá iná úroveň, kvalita a logistika zdravotnej starostlivosti. Som rád, že môžem byť súčasťou takéhoto zmysluplného projektu,” podelil sa o svoje dojmy všeobecný lekár Pavol Štec, ktorý bude mať v novej poliklinike ambulanciu.

Mesto ako investor stavby plánuje dobudovať dialýzu a taktiež rozšírenie parkovacích miest pre čo najväčšie pohodlie pacientov a zdravotníckeho personálu. Prví lekári si po kolaudácií prešli priestory polikliniky a zriadili ambulancie. Rok 2022 tak vo svojich začiatkoch prinesie do nášho mesta nových odborníkov zabezpečujúcich zdravotnú starostlivosť.

Ondrej Miškovič