Aktuality

ZŠ – Grundschule s projektom Erasmus+ v Budapešti

09

V dňoch 27. marca – 1. apríla sa šesť žiakov a dve učiteľky zo ZŠ Grundschule zúčastnili na výmennom pobyte Erasmus+ v Budapešti.

Žiaci z hosťujúcej školy Kossuth Lajos Gimnázium nás privítali na vlakovej stanici Keleti pájaudvar, kde sa uskutočnilo rýchle zoznámenie a žiaci odišli v sprievode svojich hosťujúcich rodín „domov“.

Celý týždeň nás čakal nabitý program. Pondelok sa začal privítaním všetkých zahraničných žiakov v škole, konali sa rôzne poznávacie hry, pomocou ktorých boli žiaci rozdelení do skupín, v ktorých celý týždeň pracovali. V rovnaký deň boli odučené CLIL hodiny učiteľkami zo Slovenska, z Holandska a z Rumunska. V poobedňajších hodinách pokračoval program návštevou „zeleného hotela“ Stáció Vecsés.

V utorok nasledoval trošku voľnejší program – návšteva centra mesta, kde žiaci rozdelení do skupín dostali otázky, na ktoré hľadali odpovede pri rôznych pamätihodnostiach Budapešti. V stredu odučili učitelia z Rakúska a Maďarska ďalšie CLIL hodiny a v poobedňajších hodinách sme navštívili jaskyňu v odľahlejšej časti mesta.

Štvrtok sme začali veľkou zaujímavosťou – jazdou autobusom po meste a plavbou loďou po Dunaji. Po spoločnom obede sme sa všetci vrátili späť do školy, aby sme vyhodnotili spoločnú prácu – dvaja zástupcovia z každej krajiny vyjadrovali svoj názor v anglickom jazyku k otázkam v mládežníckom parlamente. Diskusia bola na témy: ako by si chránil životné prostredie, keby si bol vlastníkom cestovnej agentúry; ako môže mládež šetriť energiu; aký by mali mladí ľudia mať odkaz pre dospelých o spotrebe energie a o vplyvoch na životné prostredie.

Piatok bol pre žiakov oddychový, učitelia mali v doobedňajších hodinách ešte sedenie ohľadom ďalšieho stretnutia, ktoré sa má konať u nás na Slovensku. Poobede, po zaslzenej rozlúčke žiakov, sa odchádzalo domov s novovzniknutými kamarátstvami, s množstvom zážitkov a s nádejou na ďalšie stretnutie.

Miroslav Beňko