Aktuality

Baštová ulica prešla rozsiahlou rekonštrukciou

03_Baštová_OPR

I keď najviditeľnejšou súčasťou zmeny dnešnej Baštovej ulice je nový asfaltový koberec, skutočnosť ukazuje, že za finálnym výsledkom jej rekonštrukcie sa prelína hneď niekoľko kľúčových technických riešení. Ich súhrn cestnú premávku na nej činí nielen plynulejšou, ale i bezpečnejšou. Čo všetko generálna oprava priniesla?

Pravidelne vyťažená a dôležitá ulica v blízkosti historického centra mesta slúži svojmu účelu vo vynovenej podobe už niekoľko mesiacov. S rekonštrukciou Baštovej ulice mesto začalo na jar tohto roka. Hlavné práce prebehli medzi 15. júnom až 6. júlom. Súhrnne vynovenie celej ulice – tiahnucej sa od predajne Kovospol po križovatku s Garbiarskou ulicou pri supermarkete Billa – trvalo tri mesiace. Keďže je to prvá ulica, na ktorú sa autá po vjazde do centra mesta napoja, ide zároveň o jednu z najvyťaženejších ciest v blízkosti centra. Jednak hustotou premávky, obsadenosťou parkovacích miest, ale i zvýšenou mierou pohybu chodcov.

Rozsah zmien za takmer polmiliónovú cenovku

Za niekoľko stovák tisíc eur sa pri rekonštrukcii podarilo priniesť riešenia, ktoré sú už v tejto dobe samozrejmosťou. Avšak ich kombinácia na úzkej a periodicky zaťažovanej jednosmernej ceste sa podpisuje pod výrazne lepší stav cestnej premávky. A je o poznanie plynulejšia a bezpečnejšia. Komplexná oprava si vyžiadala 480-tisíc eur, uviedli z oddelenia rozvoja mesta a výstavby. Polovica z týchto zdrojov pochádza z eurofondov.

Samotná rekonštrukcia pozostávala z obnovy vozovky, chodníkov a verejného osvetlenia. Pri chodníkoch sa mesto drží zásady, podľa ktorej musia mať schopnosť prepúšťať vodu. Na tejto ulici sa zvykli tvoriť veľké kaluže, preto chodník z priepustnej zámkovej dlažby prospeje. Popritom sa doplnením prechodov pre imobilných bral ohľad aj na nich. Zvýšila sa i hustota osvetlenia s LED svietidlami.

Autám stojacim čiastočne na chodníku odzvonilo

Najvýraznejšia zmena však nastala pri úprave spôsobu parkovania. Po novom už nebude možné parkovať čiastočne na chodníku a čiastočne na vozovke. V minulosti sa na niektorých úsekoch Baštovej pritom takto parkovalo. Parkovacie miesta ostávajú už iba na vozovke, čo je – okrem iného – v súlade s novým zákonom, podľa ktorého už od októbra nebude možno parkovať čiastočne na chodníkoch. Túto skutočnosť reflektuje i nové vodorovné značenie. A minimálna šírka cestnej komunikácie 5,2 metra zabezpečuje plynulý prejazd všetkým autám.

K úplnosti uveďme, že jej obnovu mierne predĺžilo doplnenie a sfunkčnenie už existujúcich uličných vpustov na dažďovú vodu. Oddelenie rozvoja mesta a výstavby dodáva, že počas rekonštrukcie staviteľ dbal na to, aby sa premávka po Baštovej obmedzila v čo najmenšej možnej miere. I s týmto na zreteli ju napokon odovzdal ešte pred začiatkom festivalu EĽRO, počas ktorého je v meste obvykle vysoký nápor na premávku. Výsledným produktom je výrazné skvalitnenie dopravnej infraštruktúry ako takej. Najbližšie podobnú rekonštrukciu podstúpi Ulica Karola Kuzmányho.

Text a foto: Kristián Krempaský