Aktuality

Dôležité je vedieť sa s deťmi porozprávať

11_školstvo_OPR

V školskom roku 2023/2024 bude Materskú školu Možiarska navštevovať 105 detí. Zástupkyňa riaditeľky Anna Malinová nám prezradila okrem iného i to, na čo by nemali rodičia zabúdať v prvých mesiacoch dieťaťa v materskej škole.

Výzvou pre materskú školu bude zapojenie sa do nových environmentálnych a prosociálnych projektov, ktoré budú rozvíjať a skvalitňovať vzdelávanie detí. „Vzhľadom na to, že rozvíjame deti v oblasti lesnej pedagogiky, medzi veľký úspech radíme podporu projektu Od semienka k rastline, prostredníctvom ktorého sme si mohli zveľadiť záhradu kúpou vyvýšených záhonov, bylín, okrasných rastlín a plôtikov,“ povedala Anna Malinová. Hlavným cieľom projektu je získať poznatky o ochrane prírody, vytvoriť si základné návyky ekologického konania, spoznávať prírodu a jej význam – že rastlina k svojmu rastu potrebuje svetlo, teplo, vodu a starostlivosť s láskou a citom. „Vnímať krásy prírody, vyskúšať si starostlivosť o rastliny sadením, polievaním, okopávaním, tešiť sa z vypestovaných plodov, ochutnať plody ovocia a zeleniny je tým, čo si deti z tohto času odnesú asi najviac,“ zhrnula Malinová. Zároveň vytvorili aj novú aktivitu Deň studničky, ktorá bola realizovaná v mesiaci máj v školskej záhrade. Prostredníctvom nej sa deti dozvedeli, odkiaľ pramení voda do studničiek, prečo je dôležitá a následne hravou formou hľadali vodu v záhrade. Materská škola naďalej plánuje deti vzdelávať v enviromentálnej výchove. „V blízkej dobe sa chystáme dokončiť hmyzí domček, ktorý vznikol odrezaním stromu v našej školskej záhrade a následne viesť detí k tomu, že zvieratá a hmyz potrebujú a majú svoj domček,“ priblížila plány materskej školy Malinová.

Rada nad zlato pre všetkých rodičov

Podľa Malinovej je dôležité, aby rodič so svojím dieťaťom rozprával o tom, čo ho v materskej škole čaká, a prečo je pre deti dôležitá a dobrá. „Hlavne netreba dieťa strašiť vetou ako napríklad: Keď nebudeš počúvať, pôjdeš do škôlky,“ zdôraznila v závere zástupkyňa.

Ondrej Miškovič, foto: archív školy