Aktuality

Historická budova gymnázia dostane takmer 13-miliónovú investíciu

15 - Gymnázium

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili na svojom zasadnutí 17. apríla prestavbu budovy Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava s prístavbou budovy Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) v Kežmarku.

 Desaťročia bez investícií do rekonštrukcií škôl v Kežmarku

Budova gymnázia je zapísaná v Registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok a  nachádza sa v mestskej pamiatkovej rezervácii. Gymnázium má zrekonštruovanú zatiaľ iba strechu. Ostatné časti budovy sú v zastaranom a nevyhovujúcom stave. Do terajšieho areálu gymnázia má pribudnúť aj ŠUP, ktorá sa v súčasnosti nachádza v prenajatých priestoroch patriacich mestu. Aj táto škola má materiálne a technicky zastarané priestory, ktoré nevyhnutne potrebujú komplexnú rekonštrukciu. Do budov oboch kežmarských škôl sa zásadne v uplynulých desaťročiach neinvestovalo. „Rekonštrukcia je nevyhnutná z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti študentov, zabezpečenia požadovanej kvality vzdelávania a materiálno-technického vybavenia školy a naplnenia súčasnej kapacity školy, aby nepokračoval odliv žiakov do iného okresu,“ povedala Daniela Mihóková, riaditeľka Gymnázia P. O. Hviezdoslava.

Študenti oboch škôl budú pod jednou strechou v roku 2026

Rozpočet rekonštrukcie bude na celú stavbu predstavuje sumu 12 768 293,10 eur s DPH. Celkové náklady sa však môžu ešte navýšiť. Práce sú rozdelené na štyri roky. Počiatočné práce za takmer dva milióny eur sú naplánované ešte na október tohto roka. Ide o búracie práce, prípojky energií a základy pre budúcu ŠUP. V budúcom roku by sa mala vykonať rekonštrukcia budovy gymnázia a výstavba hrubých základov pre ŠUP za 4, 4 milióna eur. V roku 2025 budú práce pokračovať až po realizácie inštalácií. Táto časť projektu bude stáť obdobnú sumu – vo výške 4,4 milióna eur. Finálnej stavby sa Kežmarčania dočkajú v roku 2026. V tomto roku sú na pláne dokončovacie práce, vonkajšie práce, komunikácie a oplotenie. Kraj túto investíciu bude financovať vo výške 10,86 miliónov eur z vlastného rozpočtu. Ďalšie dva milióny eur bude mesto účel rekonštrukcie gymnázia čerpať z úveru.

Nový vzhľad budovy nenaruší historický odkaz starej

Prístavba školy a súvisiace výkopové práce sa budú realizovať v pamiatkovom území na ploche archeologickej lokality, ktorá patrí medzi najstaršie urbanistické celky mestského charakteru na Slovensku. Z tohto dôvodu je nevyhnutné na mieste navrhovaných úprav vykonať  archeologický výskum a úpravy nehnuteľností v dotknutom pamiatkovom území. Kraj má pri výstavbe podmienku: Hmotovo-priestorová skladba prístavby nesmie byť voči existujúcej stavbe gymnázia dominantná. Návrh prístavby musel spĺňať prísne kritériá architektonickej tvorby v historickom prostredí, umocneným aj blízkosťou viacerých pamiatok mesta Kežmarok.

Pri obnove gymnázia musia byť rešpektované čo najmenšie stavebné zásahy do historických konštrukcií a v maximálnej možnej miere zachovaná jeho autentická hmotná a pamiatková podstata. Taktiež historický a architektonický výraz, základná stavebná dispozícia, historické, stavebné a remeselnícke konštrukcie. Zachovať sa musia i rôzne prvky a detaily. Tiež sa počíta s vyššou kvalitou materiálov určených na rekonštrukciu. Posledným krokom bude revitalizácia zelene v celom areáli.

Gymnazistom aj študentom umeleckej školy rekonštrukcia prinesie zmenu

Dlhodobým problémom starších budov je skutočnosť, že nie sú bezbariérové. V škole pribudne nový výťah, zdvižná plošina, záchody pre imobilných študentov na každom podlaží a vstup pre osoby ťažkým zdravotným postihnutím z úrovne terénu. Prístavba ŠUP bude bezbariérová takisto. Obidve školy budú mať spoločne zdieľané priestory, akými sú foyer, jedáleň s výdajňou jedla, telocvičňa, šatne, odborné učebne, laboratória, knižnica či administratívny úsek. V pláne je i revitalizácia zelene s oddychovo-športovými zónami, úprava a obnova oplotenia. Pre zásobovanie škôl a školskej jedálne bude vybudovaný samostatný vjazd. Vzhľadom na situovanie stavby v centrálnej mestskej zóne bude  parkovanie pre vozidlá riešené len pre nevyhnutný počet osobných vozidiel. V objekte prístavby je navrhnutá garáž pre služobné vozidlo a prípadnú záhradnú techniku.

Ondrej Miškovič, foto: projektová dokumentácia