Aktuality

Hlavný kežmarský ťah je zaťažený ako diaľnica. Mesto a motoristi volajú po obchvate

Noviny Kežmarok_sociálne siete

Mesto Kežmarok intenzívne volá po začatí stavby obchvatu. Denne sa musí vysporiadať s náporom desiatok tisíc, prevažne tranzitujúcich vozidiel. Takáto intenzita prekonáva i bežnú vyťaženosť diaľničného obchvatu krajského mesta Prešov. Na ťahu je štát.

 

Hlavný ťah nadsluhuje. Plniť úlohu obchvatu už nezvláda

Nie je novinkou, že alarmujúca dopravná situácia na hlavnom ťahu mestom Kežmarok dlhodobo sužuje nielen jeho obyvateľov, ale aj široké spektrum motoristov, ktorí ním prechádzajú. Mesto pálčivú situáciu reflektuje. Už pred mnohými rokmi podniklo kroky, ktoré by projekt obchvatu urýchlili. Podobne koná i v súčasnosti. V redakcii sme o tom písali už viac ráz.

Plány obchvatu mesta Kežmarok existovali vo svojich prvých verziách už v minulom storočí, presnejšie pred vyše 55 rokmi. Realizácia celého projektu obchvatu je rozdelená do niekoľkých etáp, do ktorých spadajú aj ďalšie katastre. Preto má mesto len obmedzené možnosti, ako na jeho realizáciu vplývať.

Do hry vstupujú obce Veľká Lomnica a Huncovce, ktorými obchvat – dnes končiaci za odbočkou do obce Mlynica v smere z Popradu – povedie. Cesta I. triedy s označením I/66 má byť riešená preložkou na budúci obchvat tak, ako je to v prípade obchvatu Matejoviec. Keďže je „66-tka“ v úplnom vlastníctve štátu, na ťahu je Slovenská správa ciest (SSC).

„Absencia obchvatu brzdí rozvoj mesta, rovnako stagnuje i okres,“ apeloval primátor Kežmarku Ján Ferenčák počas nedávnej návštevy mesta prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Bezpečnosť chodcov a vodičov je našou prioritou a mala by byť prioritou aj pre kompetentných,“ zdôraznil dávnejšie.

 

Potrebu obchvatu potvrdzuje už letmý pohľad na dáta

Podotknime, že na základe dát, ktoré vyplynuli z opakovaných meraní a odhadov denne prejde Kežmarkom – a hlavne mostom cez rieku Poprad – vyše 20-tisíc áut. Ako vyplýva z predikcií, vyťaženie hlavného ťahu bude len rásť. Čísla hovoria jasne. Zaťaženie kežmarskej dopravnej tepny je každodennou realitou. Najmä počas dopravných špičiek, kedy sa pre absentujúci obchvat odhaduje zdržanie vodičov často v hodinách.

Pre porovnanie – juhozápadný diaľničný obchvat Prešova, ktorý bol spustený do ostrej prevádzky pred takmer dvomi rokmi denne brázdia kolesá vyše 12-tisíc až 15-tisíc áut. Táto premávka predtým viedla ulicami krajského mesta. Údaje zverejnila Národná diaľničná spoločnosť vlani, rok od otvorenia obchvatu. Diaľničiari v tom čase zároveň informovali, že najvyššia vyťaženosť za rok prevádzky neprekročila hodnotu 20-tisíc áut denne. Ani za jeden deň. Práve toľko, ba oveľa viac vozidiel, denne prejde hlavným ťahom cez Kežmarok.

Pripomeňme, že úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh, ktorý tvorí juhozápadný obchvat mesta Prešov je plnohodnotným diaľničným úsekom. A spája Bratislavu s Košicami. Vyťaženosť okolo 15-tisíc áut denne je skromnejšia i na diaľničné pomery. Nie však pre okresné mesto. Kým intenzita vyše 20-tisíc áut je pre Kežmarok za hranicou únosnosti, prešovský obchvat (alebo akýkoľvek iný diaľničný úsek na východnom Slovensku) znesie násobne vyššie počty bez kolabovania dopravy.

 

Slovenská správa ciest o termínoch len opatrne. Stavebné povolenie najskôr koncom roka?

Keďže Slovenská správa ciest v minulosti už viackrát vyhlásila, že na projekte výstavby obchvatu intenzívne pracuje, položili sme jej niekoľko otázok. „Aktuálne sa pripravuje dokumentácia na stavebné povolenie,“ odpovedal hovorca spoločnosti Martin Guzi na otázku, v akom stave je projekt. Žiadali sme aj o spresnenie termínov. „Predpoklad dodania projektovej dokumentácie na stavebné povolenie je v druhom polroku 2023. Po jej dodaní budú nasledovať ďalšie fázy prípravy vrátane majetkovo-právneho vyrovnania (MPV), teda výkupu pozemkov,“ uviedla v reakcii SSC.

Motoristov však zaujíma termín začatia stavby. Ten v odpovedi SSC neuvádza a ani ho neodhaduje. „Stavebné práce môžu začať po ukončení prípravy, vydaní stavebného povolenia a vysúťažení zhotoviteľa stavby,“ znie vyjadrenie spoločnosti. Termíny začatia výstavby, ale i dokončenia obchvatu štát v minulosti totiž menil už viackrát. SSC – spadajúca pod rezort dopravy – navyše postup v projekte obchvatu podmieňuje i zabezpečením finančných zdrojov.

Kristián Krempaský