Aktuality

Keď na vás zapíska Michal Smetanka, môžete sa pokojne otočiť

03

Kráľmi remesla z roku 2008 Michal Smetanka a Pavol Urda nechýbali ani na tomto ročníku festivalu a dostať sa k nim na rozhovor pre značný počet priaznivcov a priateľov bolo ozaj náročné, no podarilo sa nám to.

Michal Smetanka sa spolu s priateľom Pavlom Urdom venujú „píšťalkárstvu“ a výrobe hudobných nástrojov. Na opis toho, čo je potrebné pre správny tón, by bol článok krátky, no M. Smetanka nám to zhrnul slovami: „Začína sa to zberom a výberom materiálu. Musí to byť drevo, ktoré poznáme. Musíme vedieť, kedy bolo vyrastené, kedy bolo zobrané, či ako dlho schlo. Zbierame drevo na hudobné nástroje vo výške okolo tisíc metrov nad morom, teda ideálne sú Levočské vrchy,“ povedal Smetanka.

Ak dnes chceme hrať s kapelou, znamená to, že potrebujeme rovnaké ladenie. „Tých ladení je veľmi veľa. Potom každý chce nejakú výzdobu inú na píšťale a tých výzdob je takisto veľa druhov, takže to je naozaj obrovský vesmír,“ pokračoval Smetanka. Festival zhodnotil slovami: „Festival hodnotíme dobre. Už dlho si nepamätáme ročník bez dažďa, a to sme tu už asi 25 či 28 rokov. Tohto roku sme tu nemali frflošov, prišli samí príjemní ľudia, ktorí sa zaujímajú o našu prácu. Tiež k nám chodí veľa detí, čo sme tiež veľmi radi, pretože hlavne pre nich to robíme,“ dodal Smetanka. Hudobné nástroje robia len na zákazku. EĽRO je pre nich sviatok remesiel, kde len raz za rok sa stretnú s niektorými kolegami remeselníkmi. Iba týždeň pred festivalom napríklad dokončili fujaru, ktorá putovala do Českej republiky.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič