Aktuality

Kežmarok ako jediné slovenské mesto súčasťou európskeho projektu Runathon

Screen Shot 2023-04-10 at 11.49.41 PM

Cieľom projektu je povzbudiť ľudí všetkých generácií k pravidelnému pohybu a propagovať beh ako medzigeneračnú tímovú aktivitu s výraznými fyzickými, mentálnymi a sociálnymi výhodami pre aktívne starnutie.

Kežmarok, Európske mesto športu 2022, bol vybraný medzi 10 krajín Európskej únie, ktorá sa projektu Runathon zúčastní. Spolu s ním sú tam Lisabon (Portugalsko), Baza (Španielsko), Sofia (Bulharsko), Sesto San Giovanni (Taliansko), Schladming (Rakúsko), Maribor (Slovinsko), Sibiu (Rumunsko), Alphen aan den Rijn (Holandsko) a Liepaja (Lotyšsko).

Hlavnou hybnou silou športového podujatia financovaného z programu Erasmus+ Európskej únie je asociácia Šport vo voľnom čase so sídlom v Sofii. V hlavnom meste Bulharska sa dňa 1. októbra 2023 uskutoční aj samotný beh ako súčasť každoročného maratónu, ktorého sa zúčastňujú tisícky účastníkov z celého sveta.

Na prípravu bežcov je schválený tréningový program Running is a No-age Business, ktorého úlohou je podporiť bežeckú prípravu nováčikov všetkých vekových kategórií. Každé mesto si vytvorí tímy zložené z rovnakého počtu žien i mužov vo všetkých vekových kategóriách, pričom základnou podmienkou je, aby boli všetci prihlásení začiatočníci.

Tréningový program sa bude zameriavať najmä na skupinové cvičenie ako prostriedok pre zvýšenie motivácie a vzájomnej podpory medzi bežcami. „Beh je jednoduchý, prirodzený, a pritom veľmi účinný. Okrem toho, že prospieva zdraviu, posilňuje telo, čistí myseľ a odbúravá stres. A hlavne, behať sa dá všade. Je skvelé byť súčasťou projektu, ktorého hlavnou snahou je podporiť beh ako spoločnú aktivitu, ktorá buduje spolupatričnosť a robí ho menej osamelým a individuálnym športom,“ priblížil projekt primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Okrem maratónu budú v rovnakých dňoch v Sofii prebiehať aj sprievodné aktivity propagujúce ďalšie tradičné a medzigeneračné športy a hry ako nástroje zdravého starnutia a budovania sociálnych vzťahov. Konferencia Legacy bude venovaná zástupcom miestnych orgánov zo zúčastnených krajín, od ktorých sa očakáva, že budú i naďalej podporovať šport všetkých generácií vo svojich mestách.

Záujemcovia o zapojenie sa do projektu sa môžu informovať na t.č. +421 940 510 532 alebo emailom na david.cintula@kezmarok.sk. Viac informácií o Runathon Sofia 2023 je uverejnených na oficiálnej stránke podujatia https://runathon.eu.