Aktuality

Kežmarok nabehne na nový systém parkovania

08_smart parkovanie_OPR

Jednou z oblastí, v ktorej Kežmarok potrebuje dosiahnuť efektívnejší manažment je parkovanie v meste. Aj vďaka podpisu perspektívnej zmluvy je riešenie už na stole. Čaká sa na krok rezortu informatizácie.

Presedláme z mincových automatov

V Kežmarku dodnes funguje systém spoplatneného parkovania zavedený pred niekoľkými rokmi. Postupom času sa síce osvedčil – najmä pre svoju jednoduchosť a bezprostrednosť – avšak situácia dospela do bodu, v ktorom možno skonštatovať, že systém je už súci na nahradenie.

Pri doterajšom spôsobe výberu poplatkov za parkovanie mesto používalo klasické automaty na mince. Tie mestu slúžili po dobu mnohých rokov, ale dnes už narážajú na technické limity. A v modernej dobe sa stáva ich použitie mierne zastaralým.

Kežmarok sa dlhodobo zameriava na uplatňovanie smart technológií a digitalizácie na samosprávnej úrovni. Do tejto mozaiky by po novom mal pribudnúť i nový, technologicky vyspelý systém. Úroveň parkovania posunie výrazne vpred.

Smart parkovanie

Len málo miest na Slovensku disponuje parkovaním, ktoré kombinuje interaktívne parkovacie kiosky s možnosťou platby buď cez SMS alebo cez mobilnú aplikáciu. V praxi to funguje veľmi jednoducho – vodič transakciu uskutoční niekoľkými klikmi v telefóne.

Mesto Kežmarok sa medzi týmito samosprávami s podobnými riešeniami ocitne už čoskoro. Podpísalo totiž zmluvu na zavedenie smart technológii v meste. O výhodách, ktoré táto zmluva prináša sa dočítate v osobitnom článku v tomto čísle.

Jednou z jej najväčších devíz bude práve nový systém parkovania. Systém okrem už spomenutého prinesie i ďalšie prvky, ktoré sú v 21. storočí nevyhnutnosťou. V tejto fáze musí zmluvu ešte odobriť Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.

Zmena zasiahne stovky parkovacích miest

Pripomeňme, že Kežmarok aktuálne disponuje dohromady 2 923 parkovacími miestami. Ide pritom o parkovacie miesta na celom území mesta okrem súkromných parkovísk. Vrátane neoznačených parkovacích plôch.

Z celkového počtu takmer troch tisícok parkovacích miest je vyše 800 spoplatnených, pričom štyri parkoviská sú vybavené závorami a ostatné miesta sú rozdelené do štyroch parkovacích zón, vyplýva z údajov oddelenia rozvoja mesta a výstavby. Tieto parkovacie miesta sa nachádzajú v centre mesta alebo v jeho tesnej blízkosti. A práve tých sa prechod na smart parkovanie dotkne najviac.

Text a foto: Kristián Krempaský