Aktuality

Kežmarok rieši klimatické zmeny a zapojí sa do inovačného projektu

07_01_MsZ

Zmena rozpočtu, zapojenie sa do projektu STICKS či vymenovania nových riaditeľov mestských inštitúcií. Takto vyzerali nosné témy posledných dvoch rokovaní Mestského zastupiteľstva v Kežmarku. Na ich programe bolo aj schvaľovanie preklenovacieho úveru či voľba hlavného kontrolóra mesta Kežmarok.

Poslanci mestského zastupiteľstva zasadali počas jesene po druhýkrát. Na deviatom zasadnutí 13. novembra 2023 prišlo na stôl niekoľko ťažiskových tém. Poslanci však najprv volili do funkcie hlavného kontrolóra mesta Kežmarok. Stal sa ním doterajší kontrolór Ondrej Teraj, jeho funkčné obdobie potrvá ďalších šesť rokov.

 

Úprava rozpočtu

Ďalej poslanci odobrili zmenu rozpočtu, v ktorom nastalo viacero úprav. Oproti predošlému stavu spred konca leta sa mierne navýšil – a preto ho možno stále označiť za prorozvojový. Zároveň však ostáva vyrovnaný. Po novom tak upravený rozpočet dosahuje výšku takmer 31,5 milióna eur. Uvedieme najviditeľnejšie zmeny.

Poslanci v zmene odklepli navýšenie príspevku pre Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok (VPS KK). Vďaka nemu mestská ustanovizeň získa na svoju činnosť takmer 93-tisíc eur. Reflektovali tak pravidelné podnety občanov. Ich zámerom bolo, aby mesto viac investovalo do VPS KK tak, aby sa to efektívne pretavilo vo vyššej spokojnosti obyvateľov v spravovaní verejných priestranstiev a majetku.

Ďalej schválili zmenu vecnosti použitia finančných prostriedkov z rezervného fondu mesta Kežmarok v roku 2023 v celkovej výške 43-tisíc eur. Pôjdu na plánovanú aktivitu ZPS – realizácia vzduchotechniky a na revitalizáciu Vnútrobloku Južná. Vo tomto vnútrobloku mesto uzatvára v závere roka jednu z najmasívnejších rekonštrukcií sídlisk v Kežmarku. Viac o tom píšeme v samostatnom článku v týchto novinách na strane 8.

Vďaka zmene bude môcť radnica investovať aj do starostlivosti o pamiatkové objekty, kde si to vyžiadal ich havarijný stav. To najviac pomôže budove Mestskej knižnice v Kežmarku, kde zateká strecha a verejnosť v tejto súvislosti bila na poplach. Materská škola Možiarska bude môcť tým činom získať prostriedky na novú reguláciu ústredného kúrenia, ktoré je taktiež v havarijnom stave.

 

Posilníme snahy o udržanie vody v regióne

Kežmarok získal nenávratný finančný príspevok (NFP) na realizáciu projektov na zadržiavanie vody. Mesto tým reflektuje snahu adaptovať sa na nepriaznivé podmienky pri výkyvoch počasia ovplyvnených globálnym otepľovaním. Investícia do mechanizmov určených na udržanie vody v meste a jeho bezprostrednom okolí posilní odolnosť samosprávy voči nepriazni možných nárazových súch.

Výška úveru je v sume 960-tisíc eur. Tieto peniaze samospráva použije predovšetkým na vybudovanie vodozádržnej infraštruktúry. Podľa správy hlavného kontrolóra Kežmarok splnil všetky podmienky na to, aby si takýto úver mohol vziať. Mesto by ho splatilo v lehote dvanástich mesiacov. Poslanci úveru dali zelenú.

 

Smart projekt STICKS

Zastupiteľstvo ešte v septembri na ôsmom zasadnutí pristúpilo k schváleniu účasti mesta na partnerstve v rámci projektu STICSK – Smart Transformation and Innovation Consortium Slovakia. Tento projekt je podporený z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Participuje na ňom až 25 partnerov a Kežmarku by mal priniesť rad výhod.

Doplňme, že zapojenie sa do projektu STICKS bude znamenať rozvojové zacielenie na primárne desať oblastí: bezpečnosť, kultúra, šport, voľný čas, životné prostredie, energetika, doprava, parkovací systém, odpadové hospodárstvo a zjednotenie už existujúcich systémov. Takto by sa Kežmarok vydal cestou po vzore iných európskych miest.

 

Noví riaditelia a zástupca rady školy pri CVČ Kežmarok

V závere predošlého zasadnutia zastupiteľstva poslanci vymenovali nových riaditeľov do dvoch kežmarských inštitúcií. Od 1. októbra zasadla na riaditeľskú stoličku VPS KK Viola Pohánková. Dočasnú riaditeľku na čele Zariadenia pre seniorov a Zariadenia opatrovateľskej služby Kežmarok Danu Bukovinovú vystriedal v čele organizácie Peter Vilček.

Na poslednom zasadnutí poslanci tiež delegovali do funkcie nového zástupcu do rady školy pri Centre voľného času Kežmarok. Stala sa ním Lucia Troppová, vedúca oddelenia školstva, mládeže a športu.

Text a foto: Kristián Krempaský