Aktuality

Kostolné námestie prejde úplnou obnovou. Historický ráz si však zachová

05_Kostolné námestie_OPR

Stavebné povolenie na jeho rekonštrukciu bolo vydané pred rokom, stačí nájsť už len zdroje. Radnica sa aktuálne ohliada po externom financovaní. Reč je o Kostolnom námestí a priľahlej Novej ulici. Ak sa podmienky splnia, s obnovou sa môže začať.

Asfalt zmizne. Nahradí ho dlažba

Nepravidelný tvar Kostolného námestia a priľahlej rozvetvenej Novej ulice v ústraní Hlavného námestia je tvrdým orieškom – mesto ho chce totiž úplne zrevitalizovať a zároveň zachovať pomernú časť jeho pôvodných charakteristík. Ide predsa o jednu z významných historických lokalít mesta. Práve preto by sa mali pôvodné rysy zvýrazniť.

Pre súčasný materiál povrchu vozovky Novej ulice to znamená, že obnova novým asfaltom – ako je to v prípade Baštovej ulice – vypadáva z hry. Mesto totiž na ulici asfalt nechce. Namiesto toho sa ponúka alternatíva v podobe súvislej zámkovej dlažby. Tá bude plynulo nadväzovať na areál Kostolného námestia, ktoré je z viac ako 80 percent pokryté tzv. mačacími hlavami – dnes už nepraktickými žulovými kameňmi. Vznikne tým jeden súvislý celok s novou, jednoliatou dlažbou. Tá oblasti dodá historický nádych. A zachovajú sa i staré travertínové žľaby.

S čím revitalizačný balík ráta?

Ako je to bežné trebárs pri revitalizáciách vnútroblokov, zrekonštruujú sa i inžinierske siete, doplní sa mobiliár (hlavne v blízkosti Baziliky sv. Kríža) a vykonajú sa sadovnícke úpravy. V tomto prípade sa vysadí nová lipová aleja. Súbežne s tým sa kompletne obnoví a zhustne systém verejného osvetlenia a doplní sa kamerový systém. Týkať sa to bude i tmavých malých bočných uličiek.

Doplňme, že balík obnovy zahŕňa aj premenu podoby časti Novej ulice smerom od čajovne Aura. Pozdĺž celého úseku sa tiahne vyvýšenina, kde zväčša parkujú auta. Po novom sa zúži a bude slúžiť už iba chodcom. Na získanom priestore vzniknú parkovacie miesta pre rezidentov.

Vymedzenie parkovania a celkový rozpočet

Keďže ide predovšetkým o námestie, projekt ráta i so striktnejšou úpravou parkovacích miest na tamojšom parkovisku. Znamená to, že sa vyčlenia miesta pre hostí Hotela Hviezdoslav a pre návštevníkov baziliky. „Momentálne sa toto parkovisko neplánuje spoplatniť, avšak je možné, že v budúcnosti dôjde k zmene organizácie dopravy na tomto námestí,“ pripustili z oddelenia rozvoja mesta a výstavby.

Projekt je predbežne rozdelený na tri etapy. Ak sa však podarí získať dostatok zdrojov na realizáciu celého projektu, obnova by mohla prebehnúť naraz, nie v etapách. Dĺžka prác by tak mohla trvať dva roky. Celkové náklady na revitalizáciu Kostolného námestia s Novou ulicou a drobnými bočnými uličkami sú vyčíslené na sumu vyše 2,6 milióna eur.

Kristián Krempaský, foto: projektová dokumentácia