Aktuality

Kultúra v Kežmarku v novom roku

kultura

Kultúra v Kežmarku aj v roku 2023 plánuje prinášať rôzne oddychové, populárno-vzdelávacie, divadelné, filmové a koncertné podujatia. Realizujeme ich v našich strediskách – kino, knižnica, výstavná sieň, Mestské kultúrne stredisko, prípadne po dohode s partnermi v miestnych chrámoch, v hrade a v základnej umeleckej škole.

Kultúra prinesie raz mesačne väčší divadelný alebo koncertný formát. Začneme na sviatok Troch kráľov legendárnym slovenským humoristom Anderom z Košíc v kombinácii s kapelou Konyare. Tešiť sa môžete aj na titul Účet vo výbornom hereckom obsadení – Lukáš Latinák, Robo Jakab a Ady Hajdu. Po istej pauze by do Kežmarku mali zavítať aj herci Radošinského naivného divadla.

Od nového roka začínajú nacvičovať ochotníci okolo režiséra Ivana Kubíka novú hru. Premiérovať by ju chceli v jarných mesiacoch. Posledná nedeľa v mesiaci je tradične rozprávková. Prvé detské predstavenie roku 2023 bude v pozmenenom termíne – 22. januára. Tešiť sa môžeme na Bojka a Zmrzlinku, kamarátov Tárajka a Popletajky, s ktorými v hudobno-tanečnom predstavení cestujú deti z rozprávky do rozprávky. Vo februári príde ďalšia populárna dvojica Smejko a Tanculienka. Pripravujeme aj klasické divadelné rozprávky a mnohé prekvapenia pre rodiny s deťmi. Jar sa bude niesť aj v znamení cyklu klasických koncertov, ktoré sú známe ako Kežmarská hudobná jar. Opäť prinesieme čaro starých hudobných nástrojov a virtuozitu majstrov interpretácie. V máji nezabudneme na naše mamy. Pripravujeme program aj výstavu.

Leto v Kežmarku sa spája s vychýreným festivalom Európske ľudové remeslo. Okrem remeselných zručností je prehliadkou krás ľudovej kultúry a folklóru. Pracujeme na tom, aby sme priniesli ukážku kolektívov zo susedných štátov, ale i na tom, aby sa tu objavili aj tanečníci so sombrerami na hlavách. Nebude chýbať to najlepšie zo slovenského folklóru a jeho pestrostí. Historický šerm, dobová hudba a divadelné scénky sú samozrejmosťou. Kultúrne leto spestríme promenádnymi podujatiami v okolí radnice. Letný divadelný festival natiahnutý do celomesačného podujatia prinesie prehliadku divadiel z regiónu. Na hradné nádvorie by sme radi priniesli úspešný muzikál o nekonvenčnej mexickej maliarke. Nezabudneme ani na filmové premietania pod hviezdami.

V jeseni sa tešíme na pokračovanie viacerých hudobných festivalov – Medzinárodný organový festival Ivana Sokola a festival krásnej hudby Musica nobilis, ktoré sú súčasťou Kežmarskej hudobnej jesene. Literárny Kežmarok – podujatie, ktorého cieľom je popularizácia literatúry, úzko prepojené so slávnym kežmarským lýceom, na ktorom študovali osobnosti z rôznych oblastí života.  Súčasťou je aj najstaršia autorská súťaž mladých literátov, uskutoční sa už jej 58. ročník.

Októbrový program bude patriť aj seniorom a ich sviatku. Spoločne si pripomenieme významné dejinné udalosti – 78. výročie oslobodenia Kežmarku (27. január), 78. výročie ukončenia II. svetovej vojny (5. máj), 79. výročie SNP (27. august), Deň vojnových veteránov – červené maky (11. november).

Záver roka by mal patriť Mikulášovi, vianočnému trhu s programom a ďalším milým decembrovým aktivitám, ktoré uzavrieme silvestrovskou oslavou v rodinnom duchu.

Kino premietania budú počas roka obohatené aj o účasť a besedy s  filmovými tvorcami. Pripravujú sa tematické večery pre dámy, páry, deti, ale aj tých, ktorí sú single. Stredy sú vyhradené pre filmový klub. Na plátno nášho kina prinesieme medzinárodný filmový festival Febiofest, Medzinárodný festival horských filmov a stálicou je aj Pocta Jurajovi Herzovi, režisérovi, rodákovi z Kežmarku.

Knižnica počas roka ponúka školám pestrú ponuku vyučovacích hodín, workshop tvorivého písania, čítanie pre rôzne skupiny obyvateľstva, besedy so spisovateľmi a prázdninový projekt Leto s knihou. Vždy bohatým na podujatia je marec mesiac knihy. Kolektív pracovníkov kultúry sa teší na stretnutie s vami.

Barbora Kaprálová, foto: Ondrej Miškovič