Aktuality

Leto počas jesene života využili seniori v Kežmarku naplno

07_12

Letné hrejivé lúče vytiahli našich seniorov do záhrady, kde sa môžu prejsť, posedieť si v altánku alebo na lavičkách a pokochať sa krásou prírody.

Počas pekného počasia sa v altánku konajú rôzne podujatia a aktivity ako hranie hry bingo,  jednoduché relaxačné cvičenia, počúvanie hudby či maľovanie antistresových maľovaniek. Na upravenom trávniku seniori trénujú obľúbenú hru petang, s ktorou sa každoročne zúčastňujú na turnaji s desiatimi družstvami z východu Slovenska. Tohtoročný prvý turnaj sa konal v zariadení pre seniorov Náruč v Prešove, kde skončili na víťaznom prvom mieste.

Prijímatelia sociálnej služby si spríjemňujú letné dni aj hrou ruské kolky, hádzaním šípok do terča, hrou hoplá a loptovými hrami. Zdatnejší seniori sa podieľajú na skrášľovaní areálu záhrady starostlivosťou o kvetinové záhony. Jeden z aktívnych seniorov si založil záhradku, o ktorú sa od jari do jesene stará a ktorej plodiny a kvety robia radosť všetkým. Z plodín spolu so sociálnymi pracovníčkami pečú chutné koláče a kvety skrášľujú kaplnku a interiér zariadenia.

Okrem týchto aktivít sa v letnom altánku konalo posedenie pri guláši s harmonikárom Oliverom. V júli sa seniori zúčastnili na výlete do Ľubovnianskeho skanzenu, kde si zaspomínali na svoju minulosť a obdobie svojho detstva. Po prehliadke skanzenu si pochutnali na chutnom obede v príjemnom prostredí na Salaši u Franka.

Gabriela Mašlonková, Petronela Pacanová, editácia: Ondrej Miškovič, foto: archív zariadenia