Aktuality

Masívne zavedenie smart technológií v Kežmarku: mesto čaká sa na odobrenie štátom

10_smart technológie_OPR

Hneď niekoľko technologických oblastí v Kežmarku zasiahnu zreteľné zmeny. Pozitívne sa prejavia najmä v svetle lepšieho poskytovania služieb obyvateľom. Mesto nedávno podpísalo zmluvu, ktorá doň vnesie celú sústavu úplne nových smart riešení.

Rozšírenie úsporného verejného osvetlenia, bezpečnosť pre chodcov navyše

Samosprávy musia v 21. storočí zohľadňovať dobu, v ktorej žijeme a z nej vyplývajúce potreby svojich občanov. Moderné inteligentné riešenia sú spôsobom, ako tieto potreby naplniť. V Kežmarku sa uplatnia hneď v pätici významných oblastí.

Prvou z nich je dobudovanie systému verejného osvetlenia. Mesto tým nadviaže na zavádzanie úsporného LED osvetlenia z predošlých rokov. Novinkou bude regulácia intenzity jasu svietidiel podľa potreby, čo prinesie ďalšiu, sekundárnu úsporu.

S touto oblasťou úzko súvisí vybudovanie inteligentných prechodov pre chodcov. Dohromady ich má byť osem – na hlavných ťahoch v Smere na Poprad a Spišskú Belú. Po týchto cestách dennodenne jazdia nákladné autá a tranzitná doprava. Prechody dodatočne posilnia bezpečnosť chodcov a cestnej premávky.

Kamerový systém otvorí nové horizonty

Treťou a najvýznamnejšou oblasťou je inštalácia nového digitálneho systému parkovania. O novom systéme smart parkovania v meste sa viac dočítate i v tomto čísle. Okrem iného prináša takýto spôsob parkovania aj vysoko účinnú elimináciu využívania parkovacích miest rezidentov návštevníkmi mesta.

Úzko s tým súvisí štvrtá technologická oblasť, v rámci ktorej mesto aktualizuje a rozšíri sieť kamerového systému. Hustejšie osádzanie kamier nielenže zlepší monitoring v intraviláne mesta, ale zvýši i bezpečnosť obyvateľov. Nový kamerový systém by totiž pre mesto znamenal nové možnosti. Zvýši pravdepodobnosť vyriešenia viacerých priestupkov. Poslúžil by i ako prevencia, aby k nim nedošlo. Možnosť odhalenia priestupkov totiž významne stúpne.

Poctivé separovanie odpadu odmení triedičov

Tí, ktorí poctivo separujú, môžu rátať s ďalšími výhodami. „Prejdeme na systém QR kódov, vďaka ktorému budeme presne vedieť kto koľko odpadu vyprodukuje,“ priblížil primátor mesta Ján Ferenčák pre Kežmarský magazín. Po novom bude teda platiť jednoduchá zásada: Platíš len toľko, koľko komunálneho odpadu vyprodukuješ. Občanov bude systém podnecovať k tomu, aby sa vyhli nedôslednej alebo žiadnej separácii odpadu. Ak ho totiž nebudú triediť, priplatia si. Naopak, poctivým triedičom systém poplatky zníži a pošetrí rozpočet domácností.

Zmluvu za takmer 1,3 milióna eur podpísalo mesto ešte v lete. Teraz len čaká, kedy dá ministerstvo informácie projektu zelenú. „Podpisom tejto zmluvy sa Kežmarok zaraďuje k hŕstke miest v rámci Slovenska, ktoré si takýto smart technologický systém v meste môže vybudovať,“ skonštatoval Pavel Vrbičan, predseda predstavenstva spoločnosti DELTECH po podpise zmluvy. Podotkol, že spoločnosť začne s realizáciou prác ihneď po schválení zmluvy štátom.

Text a foto: Kristián Krempaský