Aktuality

Motoristi pochybujú, že most opravia do jesene. Investor vysvetľuje zdanlivo nízku intenzitu prác

01

Ubehlo niekoľko týždňov odkedy Slovenská správa ciest (SSC) ohlásila opätovné naštartovanie rekonštrukcie hlavného kežmarského mosta ponad rieku Poprad. Pýtali sme sa, či je možné, aby bol most spustený do prevádzky ešte konca tohto roka – tak ako avizovali zhotovitelia.

Prázdne pracovisko počas dňa? Nie je to pravda, tvrdí investor

Štát sa prostredníctvom SSC dohodol sa na rekonštrukcii mosta so združením dvoch firiem. Ako pred časom informoval spravodajský portál TASR, výrobný riaditeľ jednej z nich pripustil i možnosť, že jeho oprava bude hotová do konca jesene 2023. S dôvetkom, že na stavbe bude každý deň intenzívne pracovať viac ako desať ľudí. Ako najneskorší termín sprevádzkovania mosta zaznel apríl 2024.

Motoristi a obyvatelia však v podnetoch tvrdia, že práce sa hýbu pomaly. Opakovane uviedli, že počas pracovných dní na ňom avizovaný pracovný ruch nebadať. SSC sa voči týmto tvrdeniam ohradila. Upozorňuje, že v najbližšom období nebude pohyb na stavbe viditeľný, keďže práce budú pokračovať na spodnej strane nosnej konštrukcie. „Ubezpečujeme verejnosť, že práce na stavbe pokračujú v súlade s možnosťami za prísneho dodržania technologických postupov,“ uviedol hovorca SSC Martin Guzi v odpovedi redakcii.

Nový asfaltový koberec kežmarskú dopravnú tepnu síce spriechodnil, doprava ale viazne na moste

Podotknime, že vlaňajšia rekonštrukcia kežmarského ťahu – i napriek absencii obchvatu – doprave uľavila. Vyťaženú komunikáciu citeľne spriechodnil predovšetkým novovytvorený odbočovací pruh smerom na obec Rakúsy. Z radnice – a hlavne od motoristov – znie, že bez opraveného mosta v správe štátu to nestačí.

SSC objasňuje, že v aktuálnej etape rekonštrukcie budú práce sústredené na sanáciu spodnej stavby mosta. Sanácia podmieňuje začatie prác na nosnej konštrukcii a na mostovke – teda na časti viditeľnej motoristom. „Ide o vybúranie otvorov do nosnej konštrukcie, vŕtanie do spodnej časti nosnej konštrukcie mosta za účelom osadenia deviátorov a o osadenie a predopnutie dodatočne vložených predpínacích káblov,“ spresňuje SSC a zdôrazňuje, že až „po predopnutí dodatočnej výstuže na 50 percent bude možné zahájiť práce na nosnej konštrukcii mosta – na mostovke.“

Kristián Krempaský, foto: Kristián Krempaský