Aktuality

Na bicykli po širšom okolí mesta

Blíži sa nám pomaly leto a s ním aj spojené trávenie voľného času v prírode. Čoraz viac ľudí využíva toto obdobie aktívne na bicykloch a okres Kežmarok, ale aj samotné mesto majú čo ponúknuť pre cyklistických nadšencov.

Celkovo sa v okrese Kežmarok nachádza zhruba 214,5 km značených cyklotrás. Tie sa rozdeľujú podľa niekoľkých kritérií na rôzne druhy. Podľa charakteru terénu na cestnú a horskú cykloturistiku, podľa farebného označenia a tiež podľa samotnej náročnosti na rekreačné. Tie sú vhodné hlavne pre začínajúcich cyklistov a pre rodiny s deťmi. Športové sú určené pre už zdatnejších cyklistov s dobrou fyzickou kondíciou. Poslednou skupinou sú cyklotrasy s náročnosťou expert. Trasy takéhoto charakteru sú vedené väčšinou po prírodných cestách v horskom prostredí, určených pre horské bicykle.

Značené cyklotrasy v Kežmarku

Cez naše mesto prechádza niekoľko značených cyklistických trás, ktoré sú vhodné pre začiatočníkov, ale aj pre náročnejších cyklistov. Pre rodiny s deťmi je najlepšou možnosťou využiť cyklistický chodník do Veľkej Lomnice, ktorý v súčasnosti začína na Záhradnej ulici a tiahne sa popri rieke Poprad smerom na Huncovce. Asfaltová časť končí niekoľko desiatok metrov za turbínou, kde sa nachádza zhruba 800-metrový úsek poľnej cesty. Tá sa potom napája na ďalšiu asfaltovú časť, ktorá sa končí až vo Veľkej Lomnici.

Pre začiatočníkov i profesionálov

O niečo náročnejší cyklistický chodník, vzhľadom na svoje prevýšenie, sa nachádza medzi Kežmarkom a Vrbovom. Ide o 4,5 km dlhý asfaltový úsek značený zelenou farbou, vhodný pre horské a cestné bicykle. Táto cyklotrasa sa spája na sídlisku Juh s červeno značenou trasou číslo 014, ktorá spája obec Hradisko s obcou Lesnica v Zamagurí. Ide o najdlhšie značenú cyklotrasu v našom okrese s celkovou dĺžkou 70 km. Z Juhu prechádza cez historické centrum okolo hradu a cez sídlisko Sever smerom na Zlatnú. Tu sa cyklotrasa rozdeľuje dvomi smermi na Spišskú Belú, alebo už spomínanú Zlatnú. Za zmienku na cyklotrase do Spišskej Belej stojí určite kaštieľ v Strážkach, ktorý má v správe Slovenská národná galéria. V anglickom parku sa nachádza expozícia plastík 20. storočia. Veľmi obľúbený úsek nielen pre cyklistov, ale aj korčuliarov a bežcov je cyklistický chodník spájajúci Spišskú Belú s Tatranskou Kotlinou. Všetkých cyklistov určite poteší prepojenie Tatranskej Kotliny s Tatranskou Lomnicou, kde museli doteraz využívať len krajnicu hlavnej cesty, čo sa minulý rok zmenilo a bol vytvorený plnohodnotný cyklistický chodník štrkovej formy. V budúcnosti je plánované spojenie cyklistickým chodníkom z Tatranskej Lomnice do Veľkej Lomnice, čím by sa utvoril okruh. Ten by bol svojou dĺžkou vhodný hlavne pre náročnejších cyklistov.

Zaujímavý terén a výhľady na Tatry

Milovníkom kopcov a pekných výhľadov dávame do pozornosti cyklotrasu z Kežmarku na vrchol Javorina – Marčulina v bývalom vojenskom obvode Javorina, kde bude tento rok sprístupnená vyhliadková veža. Zatiaľ bude sprístupnených 5 poschodí vo celkovej výške 25 m a po dokončení by táto veža mala mať výšku 35,75 m. Veža ponúka výhľad na Levoču, do Hornádskej kotliny, na Vysoké i Nízke Tatry, Volovské vrchy, Branisko, Bachureň či Spišskú Maguru. Trasa sa začína na sídlisku Juh, kde je označená červenou farbou a kopíruje breh Ľubického potoka. Pri požiarnej stanici v Ľubici pokračuje zeleno značenou farbou až po smerovník Kotenhag v bývalom vojenskom priestore. Odtiaľ sa treba vybrať po žltej cyklotrase až na vrchol, kde sa napája na modrú vedúcu k pamätníku SNP, ale aj k samotnej vyhliadkovej veži.

Okrem spomínaných cyklotrás nájdete množstvo ďalších spolu s mapami na rôznych webových stránkach. Jednou z nich je napríklad bikermania.sk, či u turistov a cyklistov obľúbené mapy.cz, kde si môžete sami vytvoriť vašu trasu.

Stanislav Joch, foto: Ondrej Miškovič