Aktuality

Na veľkú vodu v Kežmarku sme boli pripravení

kontrola

Prečkali sme čas, keď sme boli proti prírode bezmocní. Od vyhlásenia II. stupňa povodňovej aktivity v meste v nedeľu 6. augusta o 3.30 hod. kontrolovalo vedenie mesta so zamestnancami stavy vodných tokov v Kežmarku.

Kežmarčania si spomínajú na veľkú vodu, ktorá prišla a so sebou brala všetko. V rokoch 2010 a 2014 mesto postihli povodne, po ktorých muselo reagovať a prijať opatrenia. V nedeľu 6. augusta sme tretiemu stupňu unikli len o sedem centimetrov na rieke Poprad. Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásil primátor mesta Ján Ferenčák nadránom a odvtedy boli všetky bezpečnostné zložky mesta v očakávaní horšej situácie a nič nechceli nechať na náhodu či rozhodnutie prírody. V prípade tretieho stupňa by sa spustili ďalšie kroky civilnej ochrany. „V meste Kežmarok je taktiež vybudovaná varovná sieť civilnej ochrany. V prípade 3. stupňa povodňovej aktivity by zazneli v meste sirény na šesť minút stálym tónom s hovoreným slovom: Pozor, ohrozenie vodou,“ informoval Ladislav Melikant, referent civilnej ochrany mesta Kežmarok.

Preventívne opatrenia, ktoré v meste za posledné roky urobila radnica, ako sú poldre, vodopriepustné parkoviská a chodníky, či ďalšie vodozádržné opatrenia, ktoré sa osvedčili a teraz nám pomohli prečkať prívalové dažde. „Ráno o 3.30 hod. som vyhlásil v Kežmarku 2. stupeň povodňovej aktivity. Upovedomili sme cez číslo 112 všetky silové zložky, ako aj organizácie v meste. V prípade potreby sme boli pripravení zasiahnuť spolu so všetkými mestskými organizáciami, hasičskými a záchrannými jednotkami,“ opísal nedeľný povodňový stav v meste primátor Ján Ferenčák.

Z dôvodu ustálenia počasia poklesli hladiny vodných tokov na území mesta Kežmarok 7. augusta, preto primátor mesta Ján Ferenčák odvolal II. stupeň povodňovej aktivity v meste o 13.00 hod. „Ďakujem všetkým silovým zložkám, kolegom z mestského úradu a hlavne vám občania za dôveru a že sme spoločne zvládli tieto náročné chvíle. Snažíme sa byť mestom, ktoré krízové situácie zvláda vždy pokojne a odborne v prospech občanov,“ odkázal občanom primátor Ján Ferenčák. Prioritou vedenia mesta ostáva aj po tejto neočakávanej situácii ochrana života, zdravia a majetku obyvateľov.

Text a foto: Ondrej Miškovič