Aktuality

Nezabúdajme na svoje korene

P1018286

Európske ľudové remeslo (EĽRO) dopísalo už svoju 31. kapitolu. Novinkou v tomto roku bolo, že sa celý festival niesol aj v duchu jedného zo slovenských regiónov. Veď jedinečnú krásu, ktorú ponúka naša krajina, je potrebné ukázať celému svetu. A takým je aj región, miesto, kde sme sa narodili a ktoré v nás zostáva tým prvým. V ňom sme sa učili prvé slová, chodiť, písať, spoznávali sme prvé lásky i sklamania. Každý sme odniekiaľ, kde však budeme navždy patriť, hoc počas svojho života pochodíme sveta kraj. No a prečo sa o takéto miesta, ľudí a krásy v nich nepodeliť aj s inými, prečo ich nepozvať k ich spoznávaniu.

Keď som sa pred 15 rokmi stal obyvateľom Kežmarku, tohto krásneho mestečka pod Tatrami, a spoznával jeho reálne i historické súvislosti, viackrát mi napadlo predstaviť aspoň jeho čiastočnú podobu na mojich rodných Kysuciach hraničiacich s Českom a Poľskom. Nakoniec som pred tromi rokmi dal zdvojený návrh – priviesť regióny Slovenska do Kežmarku v rámci EĽRO a následne predstavovať Kežmarok na ich území. Covid a pandémia s ním spojená najskôr tomu nepriali, ale pán primátor Ján Ferenčák a organizačný výbor sa v rámci 31. ročníka rozhodli predstavenie regiónu do programu zaradiť. Všetkým, ktorí sa o to pričinili, som veľmi povďačný. Jednak za rodné Kysuce, ale ešte viac za započatie tradície, ktorá určite každé ďalšie EĽRO obohatí a zároveň umožní recipročne predstaviť Kežmarok v tom ktorom regióne. Napríklad ako koncom augusta tohto roku na Bartolomejskom jarmoku v Čadci.

Novokorunovaný kráľ remesiel kysucký drotár Juraj Šerík počas festivalu usilovne pracoval a v jeho závere odovzdal prostredníctvom pána primátora mestu Kežmarok nádherné drôtené srdce. Práve ono snáď najlepšie vystihovalo celkovú slnečnú atmosféru 31. ročníka EĽRO, jeho srdečnosť, prianie ľudskosti a priazne medzi ľuďmi, ako aj odovzdávanie výsledkov dobrého a srdcom robeného remesla a hodnôt cezeň tvorených. K tomu kvalitný spev, hudba, tanec, umelecké vystúpenia a podujatia rôznych žánrov, výstavy. Tak ako vždy, určite však nie každému a nie všetko sedelo z programu, doplnkovej ponuky či cien podľa jeho gusta, ale to už je na vyhodnotení organizačného výboru a prípadných zmenách v ďalšom ročníku.

Pre mňa osobne a myslím si, že aj pre absolútnu väčšinu návštevníkov však 31. ročník EĽRO Kežmarok zostane naplnením slov kežmarskej hymny, v ktorej sa spieva: „Kežmarok, mesto čo stále žije, súčasné a plné histórie…“ Nezabúdajme teda, kým sme, odkiaľ sme prišli a kam kráčame. Príjemný zvyšok leta, milí čitatelia Novín Kežmarok!

PhDr. Milan Gacík, Kysučan rád žijúci v Kežmarku