Aktuality

Osudy slovenských „týždňovkárov“ v zahraničí predstaví režisér Jaro Vojtek

Turnus_posterKK

Nový slovenský film Turnus, ktorý mal úspešnú svetovú premiéru na minuloročnom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava, si diváci v kine/filmovom klube Iskra v Kežmarku môžu pozrieť v stredu 12. apríla 2023 o 19.00 h. Snímku osobne uvedú režisér a scenárista Jaro Vojtek a niektorí jej protagonisti.

Film Turnus rozpráva cez osudy vodiča kamióna, opatrovateľky v Rakúsku a partie robotníkov o živote ľudí, ktorí musia cestovať za ťažkou prácou na takzvané týždňovky. Odzrkadľuje ich sny a túžby, ako aj obete, ktoré prinášajú, keď sú na ich príjmy odkázaní ich blízki, kým oni sú v cudzích mestách – v ubytovniach, v cudzích domácnostiach.

Čo sa s nimi deje? O čom snívajú? Film je sociálnou sondou do fenoménu týždňoviek, pri ktorých čas strávený mimo domu ničí to, kvôli čomu vlastne pracujú: rodiny a vzťahy s blízkymi. „Z rozhovorov som pochopil, že je to pre nich ťažká životná trauma, keď musia opúšťať svoje domovy. A hlavne sa trhajú citové väzby s rodinami, čo veľmi ťažko znášajú. Chcú zabezpečiť rodinu, ale chladnú vzťahy a citovo sa odcudzujú. Mal som veľa príbehov, ale tieto tri boli reprezentantom všetkých, ktoré som poznal. Zrkadlí sa v nich môj pocit zo všetkých ostatných príbehov,“ povedal pre denník Pravda režisér Jaro Vojtek.

Turnus je pre Vojteka trochu experimentom či hrou s autenticitou a metódou hraného filmu. „V niektorých scénach ide o rekonštrukciu životov protagonistov. To, čo prežili a bolo pre nich silné, sme znova „prežili“ pred kamerou. Takže akoby boli neherci, ale hrali samých seba. Poznali tie situácie a pocity, takže ich vedeli znova sprítomniť. Dokonca to malo pre nich istý ozdravný účinok. Takže som si pripravil scénu ako z hraného filmu, ale potom sa to odrazu premenilo na autentický dokument. Bola to pre mňa zaujímavá skúsenosť, ktorú som predtým vo filmoch nepoužíval,“ prezradil pre Pravdu režisér a scenárista, ktorý scenár písal so svojím pravidelným spolupracovníkom Marekom Leščákom.

Jara Vojteka poznáme aj ako tvorcu filmov My zdes, Hranica, Cigáni idú do volieb alebo Tak ďaleko, tak blízko, Deti, či Raj na zemi. V Kežmarku nebude prvýkrát, v Iskre už osobne predstavil tri z menovaných snímok.

Pred Turnusom diváci uvidia ešte jeden nový slovenský film – 13-minútový krátkometrážny dokument Musíme prežiť: Fukušima!, ktorého režisérom je Tomáš Krupa. V marci 2011 sa zrútili tri reaktory poškodené zemetrasením a cunami v jadrovej elektrárni v japonskej Fukušime. Všetci do 20 kilometrov od závodu boli evakuovaní, iba Naoto Matsumura sa rozhodol zostať –⁠ jediný z 80-tisíc ľudí. Ako sa však vyrovnať so svetom, ktorý balansuje na pokraji klimatickej katastrofy a energetickej krízy?

Vstupné na projekciu je 6 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kinoiskra.sk alebo priamo v pokladni kina. Viac informácií aj na www.klubiskra.sk.

Boris Švirloch
Kino Iskra Kežmarok