Aktuality

Po festivale Európske ľudové remeslo kežmarskú hymnu poznal snáď každý

Návštevníkov kežmarského festivalu EĽRO počas všetkých vystúpení sprevádzala verzia mestskej hymny z dielne Krausz a Majer. Vďaka rockovejšej verzii si našla svojich priaznivcov vo všetkých vekových skupinách. Viac o jej zrode nám prezradil Kristián Majer.

Na naspievanie hymny bol Kristián Majer oslovený Vladom Krauszom. „Jedného dňa mi zavolal, že počul, že sa venujem spevu a či by som si nechcel naspievať jednu vec, ktorú napísal pre mesto. Toho času som pôsobil v školskej kapele kežmarského gymnázia a vo vlastnej metalovej kapele Wolfage,“ spomína Majer na jeseň v roku 2017.

Po telefonáte od Vlada Krausza sa stretli u Petra Pavlička v štúdiu, kde po prvýkrát Kristián skladbu počul. „Párkrát som si to vyskúšal zaspievať a rovno sme nahrali prvú verziu. O týždeň nato sme sa stretli zase a nahrávanie piesne sme dokončili. Celé to beriem ako výbornú skúsenosť, vďaka ktorej som spoznal super ľudí, nabral nové znalosti a ešte raz ďakujem, že som bol oslovený,“ opísal znovuzrodenie kežmarskej hymny Majer, ktorý tiež Vlada Krausza označuje ako jedného z najlepších textárov na Slovensku. „Veľmi ma jeho tvorba baví, to, čo robí, robí veľmi dobre. Píše pre veľa kapiel, jeho texty pozná každý. Niekedy nechápem, ako dokáže tak geniálne spojiť slová. Zložité veci vie napísať jednoducho a dáva to zmysel. Som rád, že takého textára na Slovensku máme,“ povedal Majer.

Pozitívny ohlas nenechal na seba dlho čakať. Hymnu odspieval párkrát aj naživo na rôznych mestských akciách. Neskôr mu bolo ľúto, že sa na ňu ako keby zabudlo, ale v roku 2022 sa toho veľa zmenilo. „Hymna mala veľkú propagáciu hlavne počas festivalu EĽRO, a z toho mám veľkú radosť,“ povedal Majer.

Na otázku, čo práve počúva, odpovedal: „Môj hudobný vkus mal rôzne obdobia, vždy som bol inšpirovaný niekým iným a vzory sa menili. Momentálne počúvam takmer všetko, či už je to domáca, alebo zahraničná scéna, vo všetkom viem nájsť inšpiráciu, nemám asi nejaký konkrétny vzor.“ No ak by to mal podľa jeho slov konkretizovať, tak ako jeden z najväčších vzorov berie tvorbu kapely The Beatles, bola to totiž jeho prvá obľúbená kapela a stále je preňho jedna z najlepších. A čo sa našej scény týka, tak, samozrejme, Vlado Krausz a kapely, pre ktoré píše, rovnako tak aj slovenská alternatívna scéna.

Ondrej Miškovič, Foto: Matúš Sarna