Aktuality

Preteky, na ktorých sa spoja ľudia z 11 krajín a spoločne si zabehajú

10

Kežmarok ako jediné slovenské mesto bude súčasťou európskeho projektu Runathon, ktorý bude s účasťou viac ako 380 športovcov.

Jedinečné a inovatívne preteky tento rok vtiahnu rekreačných milovníkov športu medzi tých, ktorí denne behajú a pravidelne sa venujú fyzickej aktivite. Hnacou silou tohto významného neziskového športového podujatia, ktoré je financované z programu Európskej únie Erasmus+, je Bulharská asociácia pre voľnočasový šport. Hlavným cieľom podujatia Runathon 2023 je podnietiť ľudí všetkých generácií, pohlaví a fyzických schopností z 11 členských štátov EÚ k pravidelnému behaniu a propagovať beh ako tímový šport, ktorý napomáha vytvárať vzájomné väzby medzi rôznymi generáciami a navyše je významným fyzickým, psychickým a sociálnym prínosom pre aktívny život ľudí všetkých vekových kategórií. Runathon sa pobeží 1. októbra v centre bulharského hlavného mesta a na tomto jedinečnom a nesmierne atraktívnom podujatí sa pod záštitou Európskej únie zúčastní 380 športovcov. Cieľom tejto novej iniciatívy je vzbudiť záujem o tímové a štafetové behy zapojením väčšieho počtu začínajúcich bežcov.

Program pretekov zahŕňa behy na 2,5 km, 5 km, 10 km a 20 km. Beh na krátku vzdialenosť je primárne určený pre ľudí so špeciálnymi potrebami. Preteky na 5 a 10 km sú tímové – so spoločným štartom a výsledkovým sumárom dosiahnutých časov. Preteky na 20 km sú štafetové – každý člen tímu beží 5 km a najrýchlejší tím sa stáva víťazom. Pretekov sa môžu zúčastniť štvorčlenné tímy pozostávajúce z ľudí rôznych vekových kategórií: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Podujatie sa začne o 9.00 h v blízkosti Národného paláca kultúry v Sofii.

Ondrej Miškovič