Aktuality

Ružami si chcel nelegálne privyrobiť, skončil však s pokutou

Mestska_Policia_Police_license_plates_Police_of_Slovakia_KK_Kezmarok

Mestská polícia Kežmarok eviduje v poslednom období v centre mesta zvýšený počet vykonávania nelegálnych zbierok a nepovoleného pouličného predaja, ktoré nie sú vykonávané v zmysle zákona o verejných zbierkach.

Nedovolené zbierky vykonávajú najčastejšie občania Rumunska hlavne pred nákupnými centrami a na námestí. Na týchto miestach využívajú hlavne to, že sa tu nachádza zvýšený pohyb ľudí. Tieto osoby vyberajú finančné prostriedky vraj pre nepočujúcich a telesne postihnutých ľudí a pre chudobné deti, čo však nie je pravda. Tieto osoby vyberajú finančné prostriedky pre úzku skupinu osôb, ktorí z takejto činnosti profitujú. Mnohokrát sa preukazujú falošným certifikátom, na ktorom sú rukou dopísané vymyslené mená ľudí, ktorí vraj dali nejaký finančný príspevok, avšak ide iba o zlákanie ľudí na vymoženie určitej finančnej čiastky.

Prijmeš moju ružu? Avšak nie som milionár…

Prípad z leta potvrdzuje vynaliezavosť týchto podnikavcov, kde 22 ročný občan Rumunska ponúkal hlavne na terasách reštaurácií ženám ruže, za ktoré si následne vypýtal jedno alebo dve eurá. Prostredníctvom mestského kamerového systému bola táto osoba v dennej dobe opakovane spozorovaná. Následne pri tejto činnosti príslušníkmi mestskej polície aj zadržaná. Preverovaním bolo zistené, že na takúto činnosť nemal povolenie a bol riešený v zmysle platných právnych predpisov.

Zbierku si radšej preverte

Mestská polícia žiada občanov, aby predtým ako dajú nejaké peniaze na dobročinné účely alebo niečo takto voľne kúpia, dôkladne si preverili, či finančná zbierka alebo pouličný predaj spĺňajú zákonom stanovené podmienky. Ak vznikne podozrenie na nekalú činnosť, je potrebné, aby okamžite kontaktovali mestskú políciu, ktorá takýto oznam preverí a podľa okolnosti prijme príslušné opatrenia. Týmito opatreniami chceme zabezpečiť, aby vykonávané zbierky, ako aj pouličný predaj boli riadne zaevidované a boli legálne, a aby vyzbierané peniaze skutočne skončili u tých, ktorí ich naozaj potrebujú. Na záver uvádzame, že vykonávaním nelegálnych zbierok resp. nepovoleným predajom sa osoby dopúšťajú priestupku na úseku podnikania podľa zákona NR SR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, za čo im môže byť uložená na mieste bloková pokuta až do výšky 33 Eur.

Štefan Šipula, náčelník mestskej polície, editácia: Ondrej Miškovič