Aktuality

September preverí kondíciu Kežmarčanov

Screen-Shot-2023-04-10-at-11.49.41-PM-1

Kežmarok ako jediné slovenské mesto bude súčasťou európskeho projektu Runathon. Do Sofie v Bulharsku na jeseň pocestuje šesť tímov a 24 bežcov z nášho mesta na výnimočný beh.

Všeobecným cieľom Runathonu je povzbudiť ľudí všetkých generácií, pohlaví a schopností z jedenástich krajín Európskej únie k pravidelnému behu a propagovať beh ako medzigeneračnú tímovú aktivitu s výraznými fyzickými, mentálnymi a sociálnymi výhodami pre aktívne starnutie. Vedľajšie aktivity pred hlavným podujatím Runathon Sofia budú propagovať tradičné a medzigeneračné športy a hry ako nástroje zdravého starnutia a budovania sociálnych vzťahov.

Spoločné zdieľanie úspechov

Bežci až do začiatku behu v Sofii zdieľajú povinné príspevky na facebooku v udalosti Runathon Sofia 2023, čo bola podmienka organizátora projektu. „Každé dva týždne prebieha online stretnutie projekt manažérov a tímlídrov, na ktorom diskutujeme o organizačných záležitostiach,“ informoval manažér športu Dávid Cintula. Všetci účastníci by mali byť v behu nováčikmi. Kandidáti, ktorí sú registrovaní ako profesionálni bežci, nemajú právo zúčastniť sa.

Program behu sa začne konferenciou

Prvý deň pobytu bežcov v Sofii sa 30. septembra uskutoční Legacy konferencia za účasti všetkých bežcov a organizačných tímov z jedenástich partnerských miest. Cieľom konferencie bude, aby sa zúčastnení zaviazali podporovať šport všetkých generácií prostredníctvom svojich ročných športových kalendárov. Záväzok zaistí, že Runathon Sofia zanechá silné dedičstvo, pretože sa stane súčasťou nových politických usmernení, ktoré podporujú iniciatívy viac inkluzívne pre ľudí nad 55 rokov vo všetkých hlavných mestách, mestách a mestách športu, ktoré sú členmi siete ACES Europe. Projekt tak prispeje k realizácii iniciatívy HealthyLifestyle4All.

Na druhý deň, 1. októbra, sa pobeží maratón v okolí Národného paláca kultúry vo vzdialenostiach 2,5 km, 5 km, 10 km a v 20 km dlhom v štafetovom behu, kde je potrebné odbehnúť štyrikrát päť kilometrov. „Budú sa môcť zúčastniť iba tímy zložené zo štyroch ľudí rôzneho veku v štyroch kategóriách: 20 až 40, 40 až 50, 50 až 60 a nad 60. Zloženie tímov zabezpečí rodovú vyváženosť, keďže všetky tímy budú zložené z rovnakého počtu mužov a žien,“ zakončil Cintula.

Ondrej Miškovič