Aktuality

Silný partner vstupuje do slovenského Združenia Euroregión Tatry so sídlom v Kežmarku

Euroregión Tatry

Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja 26. júna schválilo vstup Prešovského samosprávneho kraja (PSK) do slovenského Združenia Euroregión Tatry so sídlom v Kežmarku.

Inšpiráciou mu bolo Malopoľské vojvodstvo v Krakove, ktoré sa 22. apríla stalo riadnym členom poľského Zväzku Euroregión Tatry v Novom Targu. PSK sa cez uvedené združenie bude podieľať aj na činnosti Európskeho zoskupenia územnej spolupráce EZUS Tatry, keďže zakladateľmi tohto EZUS-u sú dva subjekty – poľský Zväzok Euroregión Tatry so sídlom v Novom Targu a slovenské Združenie Euroregión Tatry so sídlom v Kežmarku.

Cieľom tohto rozhodnutia je posilniť existujúcu cezhraničnú spoluprácu, zapojiť oba samosprávne kraje (Prešovský aj Žilinský) priamo do konkrétnych cezhraničných aktivít s cieľom lepšej koordinácie, výmeny potrebných skúsenosti a informácii či pri realizácii Programu cezhraničnej spolupráce, ale aj pri presadzovaní zásadných potrieb a riešení prihraničného slovensko-poľského územia v oblasti dopravy, životného prostredia, ochrany prírody, cestovného ruchu, kultúry a podobne.

Jedným zo spoločných cieľov má byť vypracovanie spoločnej cezhraničnej stratégie trvalo udržateľného rozvoja Tatier do roku 2030 s víziou na ďalšie roky. Budúci trvalo udržateľný rozvoj širšieho územia Tatier je možné robiť len v úzkej súčinnosti miestnych a regionálnych samospráv, a teda aj Prešovského a Žilinského samosprávneho kraja a Malopoľského vojvodstva. EZUS Tatry bude v najbližšom období riadiť aj Fond mikroprojektov v rámci programu Interreg pre prioritu na tvorivé a turistické atraktívne pohraničie, zamerané na mikroprojekty v oblasti cestovného ruchu, kultúry a kultúrneho dedičstva, tak aj takto PSK získa možnosť nielen podieľať sa na riadení tohto fondu, ale zároveň vďaka svojim doterajším skúsenostiam môže byť nápomocné pri jeho správnom riadení.

Prijatie PSK za člena formálne potvrdili členovia Združenia Euroregión Tatry prostredníctvom per-rollam hlasovania dňa 25. júla.

Lívia Jakšová