Aktuality

Sladkých sŕdc urobila stovky

05

Ľuba Lomnická je medovnikárka, pochádza z Hornej Nitry a už tradične sa zúčastňuje na Európskom ľudovom remesle. Nechýbala ani v tomto roku.

So svojím remeslom začala už v 15 rokoch, keď žezlo prevzala po svojej mame. Od nej pochytila medovnikárske zručnosti. Festival je pre ňu vždy krásnym podujatím. „EĽRO je pripravené so všetkou cťou a plné krásneho programu. Akurát sme v stánku spomínali, že ľudia sú spokojní, tešia sa z rôznych zaujímavých vystúpení, chodia na večerné programy. Taktiež si pochvaľujú remeselníkov, lebo každý sa tu snažíme ukázať svoje remeslo, ako najlepšie vieme,“ skonštatovala Lomnická.

Novinkou tejto doby sú bezlepkové medovníčky. „Ľudia majú rôzne „neduhy“, takže sa musíme a chceme tomu prispôsobiť, aby si prišli na svoje aj takí, ktorí nemôžu pšenicu a lepok,“ prezradila Lomnická.

Najradšej sa teraz venujem slovenským výšivkám na perníkoch. Čítam knihy z rôznych častí Slovenska a potom to, čo sa naučím, prenášam na medovníky,“ dodala Lomnická, od ktorej si domov odniesli srdiečka viaceré Kežmarčanky i ďalšie návštevníčky.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič